Hlavní obsah

Italové Slováky upozorňovali na působení kalábrijské mafie

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Italští prokurátoři už před časem upozornili slovenskou policii na možné propojení Italů zadržených ve čtvrtek na východním Slovensku na kalábrijskou mafii ’Ndrangheta. O působení této zločinecké skupiny na Slovensku a jejím propojení na slovenské politiky psal investigativní novinář Ján Kuciak, který byl minulý týden zastřelen i se svou snoubenkou.

Foto: TV Markíza

Policejní razie na východě Slovenska

Článek

Šéf kalábrijské prokuratury Gaetano Paci řekl, že slovenské úřady o propojení na ’Ndranghetu informovala tamní prokuratura u tří ze sedmi Italů zadržených ve čtvrtek. Zatím není jasné, kdy upozornění od Italů na Slovensko přišlo.

Italská agentura ANSA píše, že to bylo „před časem“. Dodala, že prokurátoři z Kalábrie „oficiálně upozornili mezinárodní policejní orgány a slovenskou policii na potřebu monitorovat aktivity skupiny Kalábrijců zadržených pro podezření z účasti na vraždě mladého novináře Jána Kuciaka a jeho přítelkyně“.

V úterý bylo zadrženo při raziích na východním Slovensku sedm lidí, mimo jiné zadrželi Antonina Vadalu a jeho bratra i bratrance. [celá zpráva]

BEZ KOMENTÁŘE: Video z razie na SlovenskuVideo: Policie SR

Rozdělování dotací

Slovenský tisk upozorňuje rovněž na pozadí rozdělování farmářských dotací na Zemědělské platební agentuře. Ta patří pod ministerstvo zemědělství a jen na přímých platbách vyplácí zemědělcům ročně půl miliardy eur. Žádná jiná vládní agentura nerozděluje pravidelně tak velký objem finančních prostředků. Agentura zastřešuje také velký eurofondový program rozvoje venkova, v jehož rámci Brusel přidělil Slovensku 1,56 miliardy eur (přes 39 miliard Kč).

Kuciak ve své poslední a nedokončené reportáži psal o tom, jak na farmářských dotacích vydělávaly čtyři italské rodiny, které měly být napojeny na kalábrijskou mafii. „Jen v letech 2015 a 2016 se firmám kolem těchto rodin podařilo získat ze Zemědělské platební agentury na přímých platbách přes osm miliónů eur. Další statisíce čerpaly z projektových dotací. Oprávněnost těchto plateb je sporná,“ napsal Kuciak.

Evropská komise považuje tyto informace za natolik vážné, že chce prověřit, jak se s evropskými dotacemi pro farmáře na Slovensku nakládá. „Podíváme se na ten případ důkladně,“ nechal se slyšet eurokomisař pro rozpočet Günther Oettinger.

Ján Kuciak

  • Zavražděný sedmadvacetiletý Ján Kuciak pracoval pro vydavatelství Ringier Axel Springer, provozovatele serveru Aktuality.sk, tři roky. Jako reportér on-line portálu se věnoval kromě jiného podezřením z daňových podvodů, které se týkaly i lidí označovaných za blízké vládní straně Směr-sociální demokracie premiéra Roberta Fica.
  • Psal také o kontroverzním podnikateli Marianu Kočnerovi, který ho prý zastrašoval. Na sociální síti pak Kuciak uvedl, že na Kočnera podal trestní oznámení a že ani po 44 dnech nebyl případ přidělen konkrétnímu policistovi.
  • Se svou přítelkyní Martinou byl zavražděn 21. února 2018. 
  • Objednavatel/objednavatelé vražd nebyli nikdy za zločin odsouzení. Politici, kteří měli být - byť prostřednictvím přátel - s kauzou spojení, stále figurují v nejvyšších patrech slovenské politiky, včetně Roberta Fica.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám