Hlavní obsah

Italové Slováky upozorňovali na působení kalábrijské mafie

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)
Bratislava

Italští prokurátoři už před časem upozornili slovenskou policii na možné propojení Italů zadržených ve čtvrtek na východním Slovensku na kalábrijskou mafii ’Ndrangheta. O působení této zločinecké skupiny na Slovensku a jejím propojení na slovenské politiky psal investigativní novinář Ján Kuciak, který byl minulý týden zastřelen i se svou snoubenkou.

Foto: TV Markíza

Policejní razie na východě Slovenska

Článek

Šéf kalábrijské prokuratury Gaetano Paci řekl, že slovenské úřady o propojení na ’Ndranghetu informovala tamní prokuratura u tří ze sedmi Italů zadržených ve čtvrtek. Zatím není jasné, kdy upozornění od Italů na Slovensko přišlo.

Italská agentura ANSA píše, že to bylo „před časem“. Dodala, že prokurátoři z Kalábrie „oficiálně upozornili mezinárodní policejní orgány a slovenskou policii na potřebu monitorovat aktivity skupiny Kalábrijců zadržených pro podezření z účasti na vraždě mladého novináře Jána Kuciaka a jeho přítelkyně“.

V úterý bylo zadrženo při raziích na východním Slovensku sedm lidí, mimo jiné zadrželi Antonina Vadalu a jeho bratra i bratrance. [celá zpráva]

BEZ KOMENTÁŘE: Video z razie na SlovenskuVideo: Policie SR

Rozdělování dotací

Slovenský tisk upozorňuje rovněž na pozadí rozdělování farmářských dotací na Zemědělské platební agentuře. Ta patří pod ministerstvo zemědělství a jen na přímých platbách vyplácí zemědělcům ročně půl miliardy eur. Žádná jiná vládní agentura nerozděluje pravidelně tak velký objem finančních prostředků. Agentura zastřešuje také velký eurofondový program rozvoje venkova, v jehož rámci Brusel přidělil Slovensku 1,56 miliardy eur (přes 39 miliard Kč).

Kuciak ve své poslední a nedokončené reportáži psal o tom, jak na farmářských dotacích vydělávaly čtyři italské rodiny, které měly být napojeny na kalábrijskou mafii. „Jen v letech 2015 a 2016 se firmám kolem těchto rodin podařilo získat ze Zemědělské platební agentury na přímých platbách přes osm miliónů eur. Další statisíce čerpaly z projektových dotací. Oprávněnost těchto plateb je sporná,“ napsal Kuciak.

Evropská komise považuje tyto informace za natolik vážné, že chce prověřit, jak se s evropskými dotacemi pro farmáře na Slovensku nakládá. „Podíváme se na ten případ důkladně,“ nechal se slyšet eurokomisař pro rozpočet Günther Oettinger.

Ján Kuciak

  • Zavražděný sedmadvacetiletý Ján Kuciak pracoval pro vydavatelství Ringier Axel Springer, provozovatele serveru Aktuality.sk, tři roky. Jako reportér on-line portálu se věnoval kromě jiného podezřením z daňových podvodů, které se týkaly i lidí označovaných za blízké vládní straně Směr-sociální demokracie premiéra Roberta Fica.
  • Psal také o kontroverzním podnikateli Marianu Kočnerovi, který ho prý zastrašoval. Na sociální síti pak Kuciak uvedl, že na Kočnera podal trestní oznámení a že ani po 44 dnech nebyl případ přidělen konkrétnímu policistovi.
  • Se svou přítelkyní Martinou byl zavražděn 21. února 2018. 
  • Objednavatel/objednavatelé vražd nebyli nikdy za zločin odsouzení. Politici, kteří měli být - byť prostřednictvím přátel - s kauzou spojení, stále figurují v nejvyšších patrech slovenské politiky, včetně Roberta Fica.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám