Hlavní obsah

Islámskému státu unikly interní dokumenty o 22 000 bojovnících

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Desítky tisíc dokumentů, které obsahují jména a osobní údaje o 22 000 bojovnících Islámského státu (IS), se dostaly do rukou evropských vlád a novinářů. Uvedla to ve čtvrtek britská televize Sky News. O existenci formulářů s údaji o zahraničních džihádistech v řadách IS už zkraje týdne informovala německá média.

Foto: Profimedia.cz

Členové šíitských milicí, které bojují po boku irácké armády, s ukořistěnou vlajkou Islámského státu.

Článek

Formuláře obsahují jména, adresy, telefonní čísla, kontakty na příbuzné a další osobní údaje. Figurují na nich jména dobrovolníků IS z nejméně 51 zemí světa, uvedla britská televize.

Jedná se o informace založené na vstupních pohovorech s islamisty, kteří přišli bojovat za samozvaný chalífát. O každém byl vyplněn standardizovaný formulář s 23 otázkami týkajícími se výchovy, rodiny, vzdělání a zkušeností každého uchazeče.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

O tom, že takové materiály existují a objevily se na Západě, informovala začátkem týdne německá média. Podle listu Süddeutsche Zeitung je už analyzuje německý Spolkový kriminální úřad (BKA), jehož experti se shodli, že jsou dokumenty pravé.

Nebývalá pomoc

Úřady věří, že jim materiály pomohou identifikovat džihádisty, zamezit možným bezpečnostním rizikům a účinněji bojovat proti terorismu na evropské půdě.

Jen Německo odhaduje, že v řadách radikálů na Blízkém východě bojuje víc než 600 jeho občanů.

Jak uvedla agentura DPA, německý ministr vnitra Thomas de Maizière je přesvědčen, že materiály pomohou „urychlit a usnadnit vyšetřování a povedou k přísnějším trestům odnětí svobody“ pro bojovníky džihádu, kteří se vracejí do Německa.

Soubor informací podle ministra de Maizièra německým vyšetřovatelům „pomáhá pochopit základní struktury teroristické organizace“ Islámský stát.

Přeběhlík Abú Hámid

Na seznamech figuruje i množství už známých jmen, uvedla Sky News a dodala, že značná část registrovaných přišla z bašt radikálních islamistů v Jemenu, Súdánu, Tunisku, Libyi, Pákistánu či Afghánistánu.

Jeden svazek byl označen slovem mučedníci a věnoval se mužům, kteří byli ochotni provést sebevražedný útok. Popisuje také jejich výcvik.

Britská televize získala dokumenty na počítačovém disku od bývalého bojovníka Svobodné syrské armády, který posléze přešel k Islámskému státu. Redaktor SkyNews se s mužem setkal v Turecku.

Muž, který si říká Abú Hámid, uvedl, že ho vedení Islámského státu připravilo o iluze. Mimo jiné tvrdí, že vedení hnutí převzali bývalí baasističtí vojáci iráckého exprezidenta Saddáma Husajna a pravidla islámu už v životě hnutí nehrají hlavní roli. Islámský stát navíc prý přesouvá své vedení ze syrského města Rakka do pouště.

Související téma:

Foto: Stringer/Files, Reuters

Bojovník Islámského státu v Mosulu

Evropské a americké bezpečnostní úřady v poslední době posílily svá oddělení pro boj s domácím terorismem. Také Evropská policejní agentura Europol v lednu oznámila vytvoření nového strategického oddělení pro boj s terorismem v Evropě. Jejím úkolem je mimo jiné posílení sdílení informací mezi službami členských států a sledování finančních toků mezi radikály.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám