Hlavní obsah

Hrozí nepředstavitelná katastrofa, varují Polsko kvůli toxické skládce na dně Baltu

Právo, Pavol Minárik

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Oblast mezi Gdaňskou a Puckou zátokou poblíž měst Gdyně a Gdaňsk ohrožuje obrovská skládka. Nachází se na ploše zhruba jednoho čtverečního kilometru. Na dně Baltského moře jsou nejen toxické chemikálie, ale také chemické bojové zbraně z druhé světové války. Polský Nejvyšší kontrolní úřad varuje před nepředstavitelnou katastrofou.

Foto: Profimedia.cz

Pláž u města Gdaňsk. Ilustrační foto

Článek

Úřad vyzval premiéra Mateusze Morawieckého, aby jeho vláda začala urychleně jednat. „Pokud se ze skládky uvolní jen šestina z nahromaděných toxických chemikálií, zničí to život v Baltském moři na více než sto let,“ píše premiérovi Marian Banasz, šéf kontrolního úřadu.

Ostře kritizuje vedení regionu, ministerstvo životního prostředí, mořského hospodářství a hlavní inspektorát ochrany životního prostředí za „absolutní lhostejnost a nečinnost v této věci“, informoval deník Fakt a další polská média.

Poláci chtějí podle Greenpeace obejít české výhrady k těžbě uhlí u hranic

Ekonomika

Média napsala, že kontroloři úřadu vládu současně upozornili na to, že na dně Baltského moře v blízkosti polského pobřeží se nacházejí stovky korodujících vraků lodí z období 2. světové války, které mají plné nádrže paliva. Hrozí, že to dřív nebo později vyteče nekontrolovaně do moře.

Reklama

Výběr článků

Načítám