Hlavní obsah

Hlavním podezřelým z atentátu v Barceloně je teenager, půjčil si dvě dodávky

Barcelona
Aktualizováno

Hlavním podezřelým z atentátu v Barceloně, při kterém zahynulo 14 lidí, je Moussa Oukabir. Na něj se soustřeďuje policejní pátrání, uvedl španělský list El Mundo s odvoláním na vyšetřovatele. Právě on si na ukradený pas svého bratra zřejmě půjčil dvě dodávky, z nichž jednu použil. Hledaných ale může být více, teroristická buňka měla dvanáct členů.

Hledaný Moussa Oukabir

Článek

Pátrání pokračuje i po zatčení tří osob. Katalánský prezident uvedl, že se nadále v souvislosti s atentátem v Barceloně pátrá po jedné osobě. I když prezident jméno neuvedl, podle agentury EFE má jít o Moussu Oukabira. Mluvčí Rebeca Carrancová následně potvrdila, že je v hledáčku police, ale že „se zatím nedospělo k závěru, že byl řidičem dodávky”.

Podle listu El Mundo je útočníkovi teprve 17 let, i když se uvádělo, že je mu osmnáct. Po útoku odešel pěšky. Tvář mu částečně zakrývala čepice. Policie varovala, že by mohl být ozbrojený, i když to původně nepředpokládala.

Moussa zastával radikální názory, uvedl list La Vanguardia. Před dvěma lety hojně využíval aplikaci Kiwi, kde odpovídal ostatním na různé otázky. Na dotaz, co by udělal první den jako absolutistický král, odpověděl: „Zabil nevěřící a nechal jen muslimy dodržující víru.“ Na dotaz, ve kterém městě by nikdy nechtěl žít, odpověděl, že ve Vatikánu.

Vyšetřovatelé dál pracují s hlavní hypotézou, že si na pas svého staršího, 28letého bratra Drisse půjčil v Santa Perpètua de la Mogoda dvě dodávky. S jednou útočil, další byla nalezena odstavená ve městě Vic. Ta zřejmě měla sloužit k útěku.

Foto: Mapy.cz

V dodávce použité k útoku byl objeven Drissův pas. Po Drissovi bylo vyhlášeno pátrání, ten se pak přihlásil na policii, kde vypovídal. Podle El Munda právě jeho svědectví vedlo k hypotéze, že útočil Moussa.

Hledaný muž podezřelý z atentátu v Barceloně

Útok podle listu El País připravila dvanáctičlenná buňka teroristů. „Prioritou teď je zjistit identitu těchto lidí a zjistit vztahy mezi různými zapojenými osobami,“ řekl ministr vnitra Joaquim Forn.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Forenzní znalci ohledávají místo činu v BarceloněVideo: Reuters

Součástí buňky bylo i pět lidí, kteří v noci na pátek najížděli při pronásledování do lidí v Cambrils. Všech pět policie zastřelila.

Improvizace

Podle aktuálního stavu vyšetřování se zdá, že útočníci museli improvizovat. Ve středu jim totiž explodovala jedna plynová láhev, ze které se snažili vytvořit bombu. Dům v Alcanaru se po výbuchu zřítil. Při vyšetřování se ukázalo, že dům sloužil k výrobě výbušnin, a nalezly se tam i plány útoku.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Policie odtáhla auto a dodávku útočníků z Barcelony a CambrilsVideo: Reuters

Původně měly být k útoku použity i plynové lahve, které měly explodovat, to se však nestalo. Plán použít bomby potvrdil podle agentury Reuters ministr vnitra Forn s tím, že v dodávce žádné výbušniny nebyly. Útočník jen najel do lidí. Na místě zabil 13 lidí, počet obětí ale v pátek stoupl na čtrnáct, když zemřel jeden ze zraněných v kritickém stavu.

Zpráva o 14. oběti

Další skupina najížděla do lidí, když se pokoušela v Cambrils uniknout policistům, kteří ji pronásledovali, protože nezastavila na kontrolním stanovišti.

Související témata:

Výběr článků

Načítám