Hlavní obsah

Francouzští poslanci kývli na adopce dětí nesezdanými páry

Novinky, Petr Jemelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Francouzští poslanci v pátek schválili změnu zákona o adopcích, která umožní osvojení dětí i nesezdanými páry. Novelu kritizovanou pravicí předložila a prosadila sociálně-liberální vládnoucí strana En Merche! prezidenta Emmanuela Macrona. Musí ale ještě projít senátem.

Foto: Denis Balibouse, Reuters

Předkladatelem novely zákona je partaj En Marche (Kupředu) prezidenta Emmanuela Macrona.

Článek

Smyslem zákona je podle jeho předkladatelů zvýšení sociálních jistot dítěte. Podle současných pravidel totiž může dítě adoptovat nesezdaný člověk sám. Pokud žije s někým v páru ve společné domácnosti, odpovědnost za dítě se nepřenáší na partnera. To by se teď mělo změnit.

„Tím, že utužíme pouto mezi oběma členy páru, zároveň posílíme práva dítěte. Zejména pro případ, že se pár rozpadne,“ vysvětloval zmocněnec francouzské vlády pro oblast ochrany dětí Adrien Taquet.

Francie prověří desítky mešit

Evropa

Pokrok versus tradice

Pravicová opozice je ale jiného názoru. Tvrdí, že stabilní prostředí a výchovu dětem zajistí jedině rodiče žijící v manželství. Cestou tedy podle nich není další liberalizace osvojovacího procesu nezletilých, ale krok zpět. Návrat k manželství jako jedinému možnému svazku, který může adoptovat děti.

„Pokud nadřazujeme zájmy dětí, měli bychom jim chtít poskytnout co největší možné záruky, a tím pádem bychom měli chtít usilovat o povolení adopcí jen sezdanými páry,“ cituje server francouzského listu Le Figraro republikánského poslance Thibaulta Bazina.

Podle v současnosti platné legislativy může dítě v zemi galského kohouta adoptovat člověk starší osmadvaceti let nebo pár tvořený partnery, kteří oba žili nejméně dva roky v manželství (každý zvlášť). Nově by věková hranice měla klesnout na 26 let a adopce by měla být možná i nesezdaným párem lidí, kteří v manželském svazku nikdy nebyli a žijí spolu nejméně rok. Novela zákona teď putuje k projednání do senátu, kde je očekávána další debata a spor mezi progresivisty a konzervativci.

Reklama

Výběr článků

Načítám