Hlavní obsah

Francouzi lapili dalšího podezřelého z terorismu. Je to dívka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž
Aktualizováno

Francouzská policie v rámci vyšetřování atentátů z 13. listopadu v Paříži zadržela dalšího podezřelého. Jde o partnerku mladíka, který byl zatčen v úterý, protože údajně zprostředkoval ubytování hlavnímu mozku teroristických útoků Abdelhamidu Abaaoudovi.

Foto: Philippe Wojazer, Reuters

Policisté v Paříži

Článek

Protiteroristická jednotka v úterý nejprve zatkla na jižním předměstí metropole Malakoff 25letého muže jménem Mohamed S. a o několik hodin později na severním předměstí metropole Saint-Denis i jeho partnerku.

Jména ani další upřesnění týkající se nově zatčených bezpečnostní zdroje neuvedly.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Podle agentury AFP policie Mohameda S. dosud znala jen jako překupníka drog. Nyní je podezřelý, že pomohl džihádistovi Abaaoudovi a jednomu jeho komplici získat ubytování od Jawada Bendaouda.

Tento šéf malého gangu v Saint-Denis je zatím jediným člověkem, na něhož byla ve Francii v souvislosti s 13. listopadem uvalena vyšetřovací vazba. Bendaoud se brání tvrzením, že nevěděl, že ubytovává teroristy.

Abdeslam stále na útěku

Hlavním hledaným je stále Francouz Salah Abdeslam, který se podle vyšetřovatelů přímo podílel na listopadových atentátech skupiny asi deseti islamistů. Většina z nich zahynula při sebevražedných útocích či potyčkách s policií. [celá zpráva]

Podle některých zdrojů Abdeslam možná již utekl na Blízký východ, ale podle policie se možná ukrývá v Belgii, kde často bydlel. Belgie již zatkla a formálně obvinila šest lidí, kteří čelí obvinění z napomáhání Abdeslamovi při jeho cestě do Paříže a pozdějším útěku.

Dále hledá 30letého Belgičana marockého původu Mohameda Abriniho, jenž měl Abdeslamovi také pomáhat.

Útoky džihádistů 13. prosince v hudebním klubu, v restauracích a u stadiónu v Paříži si vyžádaly 130 mrtvých a na 350 zraněných. [celá zpráva]

K atentátům se přihlásil Islámský stát. Ve Francii byl vyhlášen výjimečný stav do konce února a policie prověřuje veškeré stopy vedoucí k radikálním muslimům v zemi.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám