Hlavní obsah

Finsko zabavilo Rusku sochy a obrazy za 42 milionů eur

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Finsko zabavilo umělecká díla v hodnotě 42 milionů eur (1,02 miliardy korun), která se vracela do Ruska z dočasných zápůjček v italských a japonských muzeích. Učinilo tak s ohledem na sankce, které uvalila Evropská unie na Rusko kvůli invazi na Ukrajinu. Informovala o tom ve středu agentura Reuters s odvoláním na finskou celní správu.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Část zabavených děl patří petrohradské Ermitáži

Článek

Mezi uměleckými předměty zabavenými počátkem dubna na finsko-ruské hranici byly obrazy, sochy a starožitnosti, které patří několika ruským muzeím. Podle Samiho Rakshita z finské celní správy jde o luxusní zboží, na které se vztahují unijní sankce proti Rusku. Zabavené předměty zůstávají podle Rakshita nadále ruským majetkem a budou uschovány finským úřadem památkové péče.

Ruské ministerstvo kultury podle ruské agentury Moskva uvedlo, že Finskem zabavená umělecká díla byla do Itálie zapůjčena ze sbírek předních ruských galerií, jako je Ermitáž, státní muzeum v Carském Selu u Petrohradu či Treťjakovská galerie v Moskvě. Další umělecká díla, jež se vracela z Japonska, pocházejí z moskevského Puškinova muzea, dodalo ministerstvo.

Dvanáct podezřelých

Finští celníci dále uvedli, že podezřívají 12 osob zapojených do přepravy uměleckých děl ze snahy porušit sankční pravidla EU.

Sankce na Rusko uvalilo jen 40 zemí

Válka na Ukrajině

V březnu dvě muzea v Miláně uvedla, že pošlou zpět do Ruska několik zapůjčených uměleckých děl, o jejichž předčasné vrácení požádala ruská strana.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám