Hlavní obsah

Fillonova pozice v prezidentských primárkách ve Francii sílí

Právo, ama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Bývalý francouzský premiér François Fillon si upevňuje pozici favorita před nedělním druhým kolem prezidentských primárek konzervativní pravice. Po překvapivém vítězství v prvním kole získává podle médií stále větší podporu osobností a zvyšuje šance stát se na jaře příštího roku hlavou státu.

Foto: Robert Pratta, Reuters

Bývalý francouzský premiér François Fillon

Článek

„Voliči se zmobilizovali a vyjádřili vůli po změně. A tím, kdo vůli po velmi silné změně ztělesňuje, je François Fillon,“ vysvětlil svou preferenci předseda poslanecké skupiny hlavní pravicové strany Republikáni Christian Jacob.

Za Fillona se veřejně postavili i expremiér Edouard Balladur, starosta Troyes a bývalý ministr François Baroin a podpořil ho i někdejší prezident Nicolas Sarkozy, který v prvním kole stranických primárek skončil až třetí. [celá zpráva]

Prý „putinofil“

Fillonova soupeře, expremiéra Alaina Juppého, který měl v prvním kole 15,6procentní odstup, podporuje zase například šéf centristů François Bayrou, který v prezidentských volbách v roce 2012 získal téměř deset procent hlasů. Obecně ho ale prý podporuje méně známých osobností, jejichž postoj může nedělní hlasování ovlivnit.

Finalisté primárek se podle pozorovatelů zásadně rozcházejí v přístupu k Rusku i k Sýrii. Zatímco Juppé chce pokračovat v současném tvrdém přístupu západních spojenců, Fillon se netají sympatiemi k Rusku, a tedy i podporou ruského postoje k Sýrii, uvedl zpravodajský portál 20minutes. „Ruský prezident si musí mnout ruce nad výsledkem prvního kola, které postavilo jasně do čela největšího ‚putinofila‘ z francouzských politiků,“ dodal server 20minutes.

Francouzský list Le Figaro napsal, že Fillon, známý svou „rusofilskou pozicí“, pochopil, že „Rusko je velký soused nenahraditelný pro světovou a evropskou rovnováhu“.

Průzkumy bývalého premiéra favorizují
Druhé kolo výběru kandidátů konzervativní pravice se koná v neděli.
Průzkumy mínění v něm pasují Françoise Fillona na vítěze.
Takzvané primárky organizuje strana Republikáni exprezidenta Françoise Sarkozyho.

Ruský tisk se netají potěšením z nečekaného favorita. Státní kanál Rossija 24 ocenil, že Fillon je „vstřícný vůči Rusku“, a připomněl, že si s prezidentem Vladimirem Putinem tyká. Časopis Expert pak má za to, že pokud se příští rok stane prezidentem „přítel François“, pak s ohledem na vítězství Donalda Trumpa v USA „vznikne pro Rusko příznivá tendence“. Média připouštějí, že se v prezidentských volbách ve Francii utká „přítel Putina“ s „Putinovou přítelkyní“.

Podle agentury Bloomberg je Fillon „asi stejný rusofil“ jako vůdkyně nacionalistické Národní Fronty Marine Le Penová. Ta hodlá kandidovat na prezidentku samostatně a průzkumy jí dávají šance probojovat se do druhého kola.

Ruský opoziční list Novaja Gazeta uvedl, že „s ohledem na to, že vítězem primárek bude pravděpodobně Fillon, získává hlasování pro ruské pozorovatele zvláštní význam“.

Reklama

Související články

O Elysejský palác bude tlačenice

Francouzský socialistický prezident François Hollande trhá rekordy v neoblíbenosti, přičemž se zatím stále nevyjádřil, zda se příští rok na jaře bude ucházet...

Výběr článků

Načítám