Hlavní obsah

Evropská komise ve středu kývne na zrušení víz pro Turky, píše BBC

Brusel

Evropská komise ve středu podpoří „podmíněný” souhlas Evropské unie s bezvízovým stykem s Tureckem. Uvedla to na svém webu zpravodajská stanice BBC s odvoláním na nejmenované zdroje. Krok je součástí březnové dohody mezi EU a Ankarou, která na jejím základě v minulých týdnech významným způsobem omezila počty migrantů přeplouvajících z Turecka na řecké ostrovy v Egejském moři.

Foto: Christian Hartmann, Reuters

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker

Článek

Komise hodlá ve středu navrhnout bezvízový vstup do schengenského prostoru pro turecké občany, aniž by Ankara již splňovala potřebné podmínky, protože se podle BBC obává, že pokud nebude dohoda o bezvízovém styku, Turecko přestane plnit dohodu ohledně imigrantů.

Turecko neplní kritéria například ohledně svobody slova, spravedlivého soudnictví či lepší ochrany menšin.

Mluvčí EK v pondělí mlžila

Mluvčí komise Mina Andreevová v pondělí řekla, že Turecko udělalo v minulých týdnech velký pokrok ve snaze splnit evropské podmínky k tomu, aby Evropská komise mohla navrhnout zavedení bezvízového styku pro turecké občany.

Zda komise skutečně ve středu navrhne bezvízové cestování pro 75 miliónů tureckých občanů, ale mluvčí jednoznačně neřekla a odkázala až na středeční jednání eurokomisařů.

Související témata:

Foto: Profimedia.cz

Překladatelé Komise organizují soutěž Juvenes Translatores od roku 2007.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky
Foto: Vincent Kessler, Reuters

Šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker

Některá média, včetně například listu The Financial Times, ale s odkazem na své zdroje uvedla, že návrh v tomto smyslu nejspíš padne. Bude však podle nich „podmínečný” s tím, že závěrečná zpráva o skutečném splnění všech 72 potřebných podmínek bude přijata v polovině června.

Reklama

Výběr článků

Načítám