Hlavní obsah

Evropa zpřísňuje. Přehled nových opatření v jednotlivých zemích

• Aktualizováno

Mezi nejhoršími státy světa z hlediska vývoje nákazy koronaviru nyní dominují ty evropské. Vůbec nejhorší incidenci – počet nakažených za sedm dní na milion obyvatel – má v současnosti Andora, Slovensko a Česko. Řada vlád proto zpřísňuje protikoronavirová opatření. Novinky přinášejí přehled akutálních změn ve vybraných evropských zemích.

Článek

Slovensko (incidence 1918)

Slovensko v reakci na neustále se zhoršující epidemiologickou situaci minulý týden nařídilo dvoutýdenní lockdown. Od čtvrtka z prodejen zůstaly otevřené jen obchody se základními potřebami, zaměstnavatelé kontrolují covidové certifikáty zaměstnanců a vše ostatní je zavřené. Přes den navíc platí zákaz vycházení.

Foto: Alexandru Dobre, ČTK/AP

Muž v masce na demonstraci v Bukurešti

Rakousko (incidence 1111)

Alpská republika byla první zemí Evropské unie, která se kvůli zhoršujícím číslům během současné vlny uchýlila k lockdownu. Přísná uzávěra zatím zabírá, pochvalují si úřady, a tak se ji rozhodly prodloužit. Prozatím do 11. prosince. Obchody se základním zbožím budou navíc nově zavírat už v 19 hodin.

Rakousko chce zavést povinné očkování, odpírače čekají astronomické pokuty

Koronavirus

Německo (incidence 685)

Zatím poslední evropskou zemí, která přistoupila ke zpřísnění opatření, je Německo. Spolková republika ve čtvrtek rozhodla o tom, že neočkovaní nově nebudou smět do volnočasových zařízení, jako jsou kina a divadla, a ani do obchodů, s výjimkou supermarketů a drogerií.

Po překročení hranice 350 nových případů za posledních sedm dní na 100 tisíc obyvatel se opatření dotknou i očkovaných a uzdravených, jejichž soukromé oslavy budou omezeny v interiérech na 50 účastníků a v exteriérech na 200. Neočkovaní se za takové situace mohou sejít jen s dvěma dalšími lidmi, se kterými nesdílejí domácnost.

V Německu už si neočkovaní neškrtnou

Evropa

Francie (incidence 545)

Francie počínaje 4. prosincem zpřísní pravidla pro vstup do země. Všichni příchozí ze zemí mimo Evropskou unii, očkovaní i neočkovaní, budou muset nově prokazovat bezinfekčnost testem ne starším než 48 hodin. Od 15. ledna pak bude pro očkované platit povinnost posilující dávky po 7 měsících. V opačném případě vakcinovaným propadne covidový pas.

Francie nabízí třetí dávku všem dospělým

Koronavirus

Belgie (incidence 1593)

Belgie rozhodla o uzavření nočních klubů a nabádá všechny, kdo mohou, aby pracovali z domova. Bary a restaurace musejí zavírat nejpozději ve 23 hodin. Hosté v pohostinství navíc musejí sedět. Společenské akce s výjimkou pohřbů a svateb byly zakázány. Vzhledem k rychlejšímu šíření koronaviru belgická vláda v pátek rozhodla o tom, že o týden uspíší začátek vánočních prázdnin pro mateřské a základní školy. Ve vnitřních prostorech budou také nově muset nosit roušky i děti starší šesti let. Kabinet naproti tomu nevyslyšel doporučení svého expertního týmu, který navrhoval okamžité uzavření škol a další zkrácení otevírací doby restaurací.

Kvůli covidové spirále v Belgii zpřísňují opatření

Koronavirus

Nizozemsko (incidence 1256)

V Nizozemsku platí povinnost zavřít všechny zbytné obchody a veškeré bary i restaurace v 17 hodin. Otevírat mohou v 5 ráno. V pohostinství i na kulturních akcích platí povinnost hosty usazovat. Sportovní utkání se hrají bez diváků.

Varianta omikron byla v Nizozemsku zachycena dříve, než se dosud myslelo

Koronavirus

Itálie (incidence 218)

Italská vláda 24. listopadu rozhodla o tom, že od 6. prosince budou smět do restaurací, kin a na sportovní utkání jen očkovaní nebo ti, kdo covid prodělali. Negativní test už nebude k prokázání bezinfekčnosti stačit.

Na covidovém mejdanu v Itálii si úmyslně předávali nákazu. Jeden účastník zemřel, tři jsou na JIP

Koronavirus

Švýcarsko (incidence 450)

Nově budou muset všichni, kdo překročí hranice země, předložit negativní PCR test, a to i když jsou očkovaní nebo nedávno covid-19 prodělali. O rozhodnutí informovala na svém webu švýcarská vláda. Opatření, od něhož si země slibuje odlehčení nemocnicím, má zatím platit do 24. ledna příštího roku.

Bern počítá také s tím, že i lidé, kteří do země přicestují s negativním testem, budou muset mezi čtvrtým a sedmým dnem pobytu absolvovat další, a to buď PCR, nebo antigenní.

Řecko (incidence 594)

Helénská republika rozhodla o povinném očkování pro občany starší 60 let. Ti, kdo si vakcínu i přes nařízení nenechají aplikovat, budou počínaje 16. lednem pokutováni částkou 100 eur, tedy v přepočtu přibližně 2550 korun měsíčně.

Řecko zavádí povinné očkování pro seniory pod hrozbou pokuty

Koronavirus

Portugalsko (incidence 303)

Přestože se proočkovanost v Portugalsku blíží k 90 procentům a patří tak k nejvyšším v Evropě, přistoupila i tato jihoevropská země ke zpřísnění opatření. Při vstupu do restaurací, hotelů nebo například do kina je vyžadováno prokázání bezinfekčnosti buď certifikátem o očkování, nebo potvrzením o prodělané nemoci.

Portugalsko zpřísňuje, i očkovaní návštěvníci musí mít negativní test

Evropa

Dánsko (incidence 762)

Nejméně do poloviny prosince platí v kavárnách, restauracích a dalších podnicích v Dánsku povinnost prokázání bezinfekčnosti buď certifikátem o očkování, nebo potvrzením o prodělané nemoci.

Dánsko se na pokraji třetí vlny vrací k elektronickým covidovým pasům

Koronavirus

Švédsko (incidence 186)

Pokud jde o Švédsko, rozhodla vláda o tom, že od 1. prosince je při vstupu na jakoukoliv vnitřní akci s účastí víc než stovky lidí povinností prokazovat bezinfekčnost potvrzením o očkování.

Potvrzení o očkování mohou lidé organizátorům ukázat v papírové podobě nebo na telefonu, negativní test na koronavirus či doklad o prodělaném covidu nebude pro vstup na zmíněné akce stačit. Organizátoři, kteří nechtějí kontrolovat doklady o vakcinaci návštěvníků, musí místo toho přijmout řadu různých omezení, například zajistit místa k sezení s minimálním odstupem jeden metr.

Švédsko a Dánsko pozastavily podávání vakcíny od Moderny mladším ročníkům

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám