Hlavní obsah

Dánsko se na pokraji třetí vlny vrací k elektronickým covidovým pasům

Kodaň

Dánsko se kvůli počínající třetí vlně pandemie vrací k elektronickým covidovým pasům. Bezinfekčnost bude třeba prokazovat při vstupu do barů či restaurací.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Příslušné aplikace ve svých mobilech budou lidé ukazovat také na akcích s více než 200 účastníky v interiérech, jako jsou kulturní zařízení včetně kin a muzeí. Opatření, které v pondělí oznámila dánská vláda, ještě podle agentury Reuters musí schválit parlament.

Dánský koronavirový pas, podobně jako česká Tečka, dokládá očkování nebo negativní test na přítomnost koronaviru v těle uživatele. Severská země s přibližně 5,7 milionu obyvatel přitom jako jedna z mála v září zrušila téměř všechna zbývající proticovidová omezení. Během jara a léta se Dánsku podařilo vyhnout třetí vlně infekcí díky rozsáhlým restrikcím zavedeným od Vánoc.

Evropu rozťala covidová opona

Koronavirus

Denní počty nově nakažených však v posledních dnech vzrostly na zhruba 2300, přičemž ještě v polovině září přibývalo jen něco přes 200 infikovaných denně. V posledních týdnech soustavně rostl také podíl pozitivních testů, z 1,2 procenta v polovině září na 2,3 procenta na konci října.

„Některé evropské země jsou teď uprostřed své čtvrté vlny koronavirové epidemie. My v Dánsku směřujeme ke své třetí vlně," konstatoval dnes na brífinku dánský ministr zdravotnictví Magnus Heunicke. V zemi je přitom proti covidu plně naočkováno 85,9 procenta populace starší 12 let.

Ani test už nestačí. V Rakousku začíná platit lockdown pro neočkované

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám