Hlavní obsah

Rakousko chce zavést povinné očkování, odpírače čekají astronomické pokuty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vídeň

Rakousko chce zavést od února příštího roku povinné očkování proti koronaviru. Příslušný návrh zákona má kabinet projednat 6. prosince. Předloha počítá s drastickými pokutami pro ty, kteří očkování odmítnou. Základní sazba by měla být 3600 eur (přes 92 tisíc korun), ale může se vyšplhat až na 7200 eur (185 tisíc korun), píše server deníku Der Standard.

Foto: Clodagh Kilcoyne, Reuters

Ilustrační foto.

Článek

Povinné očkování by se podle návrhu mělo týkat všech, kteří žijí v Rakousku, a to jak trvale, tak také přechodně. Těm, kteří odmítnou dvě úřední předvolání k očkování, hrozí nejen vysoký peněžní trest, ale mohou se dostat až na čtyři měsíce do vězení.

Ve Vídni demonstrovaly desetitisíce odpůrců protiepidemických opatření

Koronavirus

Výjimkou budou pouze lidé, kteří nemohou být očkováni kvůli zdravotním problémům, a děti, pro něž zatím vakcína není k dispozici.

Součástí zákona bude i povinnost následného očkování, kdy ministr zdravotnictví musí vyhláškou upravit intervaly a případné kombinace. Kdo je považován za očkovaného ​​a také „zda a za jakých podmínek lze uznat situaci po prodělání covidu“, by měla určit vyhláška.

Rakousko zakázalo vstup turistům

Koronavirus

Rakousko je s ohledem na nejnovější situaci kolem koronaviru první zemí v Evropě, která se chystá vydat přísnou cestou povinného očkování. Proočkovanost v alpské zemi je aktuálně těsně pod 66 procenty, což je pod průměrem EU.

Reklama

Výběr článků

Načítám