Hlavní obsah

Řecko zavádí povinné očkování pro seniory pod hrozbou pokuty

Atény

V obavě z nové varianty koronaviru, která dostala jméno omikron, se Řecko rozhodlo k razantnímu kroku. Od 16. ledna se musejí všichni lidé starší 60 let povinně naočkovat, napsal deník Kathimerini s odkazem na vyjádření premiéra Kyriakose Mitsotakise na zasedání vlády. Pokud se lidé budou odmítat naočkovat, za každý měsíc jim bude naúčtována pokuta ve výši 100 eur (2600 korun). Peníze se soustředí ve zvláštním fondu, který bude financovat nemocnice.

Foto: Louiza Vradi, Reuters

Řekové se musejí při vstupu do obchodů prokázat očkováním nebo negativním testem.

Článek

Premiér připustil, že je to přísné opatření, které ale podle něj „zachrání životy“.

„To není trest. Řekl bych, že je to cena zdraví. Prevence, motivace a věřím, že je to také akt spravedlnosti pro naočkované. Dnes není možné, aby někteří lidé byli připraveni o služby zdravotnického systému, které potřebují, protože jiní tvrdošíjně odmítají dělat to, co je potřeba,“ řekl premiér Mitsotakis.

Rakousko chce zavést povinné očkování, odpírače čekají astronomické pokuty

Koronavirus

Podle Mitsotakise je nyní v Řecku na 520 tisíc neočkovaných lidí starších 60 let. Premiér také řekl, že většina pacientů s covidem-19 napojených v nemocnicích na přístroje i většina úmrtí spojených s covidem-19 je právě mezi lidmi v tomto věku. V jedenáctimilionovém Řecku má nyní očkování proti covidu-19 asi 63 procent populace.

Vstup jen pro očkované

Povinné očkování proti covidu-19 platí v Řecku od září pro zaměstnance státních a soukromých zdravotnických zařízení.

Od 6. listopadu vláda zavedla pro neočkované povinnost prokázat se negativním testem na koronavirus při vstupu do obchodů a venkovních prostor restaurací; opatření se netýkalo obchodů se základním zbožím ani lékáren.

Vojtěch chce povinné očkování od března

Koronavirus

Od 22. listopadu pak vláda opatření ještě zpřísnila, bez očkování se v Řecku nesmí například do restaurací, barů, kin nebo muzeí. Vzhledem k těmto opatřením zájem o očkování v posledních týdnech v Řecku vzrostl.

Reklama

Výběr článků

Načítám