Hlavní obsah

Evropa se rychle barví do červena

Právo, ČTK, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Epidemická situace se v řadě evropských zemí zhoršuje. Od pondělí se proto zpřísní podmínky návratu do ČR z Dánska či Francie, které se zařadí mezi červené země s vysokou mírou nákazy koronavirem. Tmavě červená s velmi vysokým rizikem bude nově Andorra.

Foto: MZV, ti, Právo

Mapa rizikovosti jednotlivých evropských zemích

Článek

Do oranžova značící střední riziko se zbarví Island, Itálie a Švýcarsko. Naopak Lichtenštejnsko se už zařadí mezi zelené státy s nízkým rizikem, uvedl v pátek resort zdravotnictví.

Co se od soboty mění v opatřeních

Domácí

Mezi červená území dál bude patřit Irsko, Lucembursko, Malta, Monako, Portugalsko, Řecko a Kanárské a Azorské ostrovy. Tmavě červené zůstane například Španělsko, Egypt nebo Velká Británie. Cestovatelský semafor určuje podmínky při návratu. U zeleně a oranžově označených zemí musí cestující vyplnit příjezdový formulář a být testován před vstupem do ČR nebo nejpozději pět dnů po příjezdu absolvovat antigenní nebo PCR test.

„Při návratu ze země s vysokou nebo velmi vysokou mírou rizika je povinný PCR test v Česku nejdříve pátý, ale nejpozději 14. den po příjezdu. Do té doby musí být dotyčná osoba v samoizolaci. Před návratem se test vyžaduje pouze v případě, že člověk použije veřejnou dopravu,“ shrnul mluvčí resortu Kryštof Berka.

Foto: MZV, ti, Právo

Mapa rizikovosti jednotlivých evropských zemích

Netýká se to osob, které mají dva týdny ukončené očkování nebo v posledních 180 dnech prodělaly covid-19. I u nich ale zůstává povinnost vyplnit příjezdový formulář. Ode dneška nemusí před příjezdem absolvovat test děti od šesti do 12 let, po příjezdu mohou hned na PCR test, a když je negativní, nepotřebují izolaci. V pátek to schválila vláda.

Při vstupu do Německa bude nutné prokázat bezinfekčnost

Evropa

„Upozorňujeme však, že dopravce může stanovit přísnější pravidla, proto všem rodinám doporučujeme si před cestou pečlivě zjistit podmínky dopravce, se kterým cestují,“ dodal Berka. Děti do šesti let nepotřebují žádné testy ani formulář. Resort důrazně nedoporučuje cestovat do zemí s extrémním rizikem nákazy. Jde například o Brazílii, Peru, Indii, Rusko, Tunisko nebo Nepál. Neočkovaní potřebují PCR test před návratem a po příjezdu musí zůstat 10 dní v izolaci zakončené opět PCR testem.

Výjimka pro studenty

Vláda umožnila dlouhodobý pobyt studentům vysokých škol ze zemí s extrémním rizikem šíření koronaviru, které na mapě rizik mají černou barvu. Jinak by například studenti medicíny ztratili další akademický rok, uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Mezi takzvané černé země s extrémním rizikem nákazy úřad řadí Botswanu, Brazílii, Indii, Jihoafrickou republiku, Kolumbii, Lesotho, Malawi, Mosambik, Namibii, Nepál, Paraguay, Peru, Rusko, Svazijsko, Tanzanii, Tunisko, Zambii a Zimbabwe.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám