Hlavní obsah

EU v Libyi počítá s bojem proti Islámskému státu

Právo, mcm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Při tažení proti pašerákům lidí v Libyi počítá Evropská unie i s bojem proti zdejším přívržencům Islámského státu (IS). Uvádí to důvěrný dokument EU publikovaný na serveru WikiLeaks. Jeho text zároveň ukazuje, že myšlenka vojenského zásahu na území Libye budí v Unii i značné obavy.

Foto: Hani Amara, Reuters

Běženci v libyjském Tripolisu

Článek

„Je třeba vzít v potaz potenciální přítomnost nepřátelských sil, extremistů nebo teroristů jako Daíš (arabský akronym Islámského státu),“ konstatuje dokument vypracovaný vojenským výborem EU (EUMC).

Plán z 12. května počítá s roční operací v „oblasti libyjské suverenity“ – nejen v teritoriálních vodách Libye, ale také na jejím pobřeží. Cílem je „výrazně omezit příliv přistěhovalců a aktivity libyjských i jiných pašeráků“. Za tím účelem má být využita „celá paleta výzvědných a zpravodajských kapacit, které mají členské státy“, aby bylo možné odhalit pašerácké lodi dříve, než opustí Afriku.

Vojáci zastoupení v EUMC uvádějí, že mohou nabídnout „vojenský konečný stav“ v regionu, ne ale politický. Tento cíl není podle unijních důstojníků „jasně definován“.

Varují také před „vedlejšími škodami“ při vojenském zásahu, což je obvyklé označení pro civilní oběti vojenských úderů.

Související téma

Foto: Reuters

Bojovníci Islámského státu

EUMC se rovněž obává, že „vznikne dojem, že (EU) se postavila na něčí stranu“ při konfliktu v Libyi.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám