Hlavní obsah

EU oživuje jednání o členství s Tureckem

Novinky, rei
Ankara

Brusel oživuje přístupové rozhovory o případném členství Turecka. Předseda Evropské rady Herman van Rompuy ve čtvrtek navštívil turecké hlavní město Ankaru a pozval premiéra Recepa Tayyipa Erdogana k jednání do Bruselu. Informoval o tom server EUobserver.

Foto: Umit Bektas , Reuters

Turecký premiér Recep Tayyip Erdogan s předsedou Evropské rady Hermanem Van Rompuyem (vpravo)

Článek

„Měli bychom brzy vidět otevření nové kapitoly v jednáních. Po chvíli nehybnosti je tady nový popud, který se brzy projeví v konkrétním kroku vpřed,“ prohlásil unijní prezident Herman van Rompuy. Dodal, že jednání s Erdoganem bylo „plodné“ a předseda turecké vlády přijal jeho pozvání k dalším rozhovorům. Do Bruselu prý dorazí „v příštích měsících“.

Van Rompuy rovněž vyzval ke zrušení víz pro turecké občany při cestách do EU. Ve středečním projevu před tureckými podnikateli prohlásil: „Pokrok může jít rychle. Bezvízový styk by našim vazbám dal nový impuls.“

Turecko podepsalo asociační dohodu s Evropským hospodářským společenstvím, které předcházelo vzniku Evropské unie, již v roce 1963. Jednání o vstupu do EU začala ale teprve před pár lety, než byla v roce 2010 na popud Německa a Francie zastavena. Erdogan v té souvislosti v Ankaře poznamenal, že „v Evropské unii už je více než pět miliónů Turků. V Unii již existuje malé Turecko“.

Zastánci přičlenění Turecka argumentují, že by EU rozšířila své trhy a zvýšila svůj vliv. Oponenti poukazují na omezování lidských práv a muslimský charakter turecké společnosti.

Anketa

Mělo by se Turecko stát součástí EU?
Ano
25,8 %
Ne
74,2 %
Celkem hlasovalo 1598 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám