Hlavní obsah

Dvě třetiny Němců jsou pro nové volby

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Většina Němců – přesně 63 procent – by dala přednost předčasným volbám před menšinovou vládou. Opačné řešení by chtělo 29 procent z nich. Vyplynulo to z bleskového průzkumu pro televizi ARD. Sedmapadesát procent Němců lituje krachu sondážních vyjednávání CDU/CSU, liberálů z FDP a Zelených o koalici označované jako Jamajka, zatímco 31 procent ho uvítalo.

Foto: Axel Schmidt, Reuters

Angela Merkelová přichází na jednání o vládě

Článek

Předčasné rozhodování u uren by rozložení politických sil příliš nezměnilo. CDU/CSU by si nyní přišla na 32 procent hlasů (v zářijových volbách 32,9),

sociální demokracie SPD na 22 procent (20,5), Alternativa pro Německo na 11 procent (12,6), Zelení na 11 procent (8,9), FDP na deset procent (10,7) a Levice na deset procent (9,2).

Tisk: Merkelová je na odvolání

Osmapadesát procent označilo práci kancléřky Angely Merkelové za dobrou, opak si myslí 41 procent. Pokud jde o SPD, 50 procent doporučuje, aby zůstala u rozhodnutí přejít do opozice, 44 procent preferuje obnovení velké koalice s CDU/CSU.

Po nezdaru Jamajky je Merkelová kancléřkou na odvolání. „Už neměla sílu, aby malým zabránila rozhodnout o tom, zda se stane něco velkého. V okamžiku, kdy FDP nechala vybouchnout sondování Jamajky, začal konec jejího kancléřství,“ tvrdí Berliner Zeitung. Münchner Merkur poukazuje na to, že Merkelová po volbách prohlásila, že bylo dosaženo „všech strategických cílů“. Ale jaký je výsledek: „CDU a CSU nad propastí, radikální pravice v parlamentu, republika na pokraji nezvladatelnosti, ale ona nadále řídí kancléřství.“

Německo se nepotopí

Podle listu Berliner Morgenpost se Německo po neděli nepotopí. „To, čeho jsme byli svědky u kancléřky od podzimu 2015, vystihuje ošklivé sousloví ztráta kontroly. Eroze její moci pokračuje,“ napsal list. Wolfgang Schäuble, předseda Spolkového sněmu a bývalý dlouholetý ministr financí, v úterý na úvod zasedání německého parlamentu vyzval politické strany k ochotě přistoupit na kompromisy v zájmu vytvoření nové německé vlády. „Evropa potřebuje akceschopné Německo,“ řekl.

Andrea Nahlesová, předsedkyně frakce SPD ve Spolkovém sněmu, řekla, že si umí představit tolerování menšinové vlády CDU/CSU. „Záleží na tom, zda o tom musíme mluvit nyní. Měli bychom hovořit o tom, jak vytvořit proces, který naši zemi přivede k nové, stabilní vládě.“ Tento proces pak podle ní může vyústit v menšinový kabinet.

Christian Lindner, šéf FDP, který v noci na pondělí oznámil nezdar koaliční sondáže, v interním stranickém dopise odchod z rozhovorů obhajoval. Podle něj na jednacím stole nakonec v podstatě leželo „neambiciózní pokračování kurzu velké koalice“ prošpikované četnými přáními Zelených.

Vinu připisují liberálům
Ze ztroskotání Jamajky viní nejvíc Němců – 32 procent – liberály z FDP, CSU přičítá vinu 18 procent, Zeleným 15 procent a CDU 9 procent
Nejvyšší propad důvěry zaznamenal Lindner, šéf FDP – o 13 procent. Věří mu 32 procent dotazovaných.
Merkelová ztratila tři procenta, věří jí 54 procent
Zdroj: ARD

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám