Hlavní obsah

Dva Poláci pašovali migranty z Iráku v sanitce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varšava

V Polsku byli ve středu dopadeni dva Poláci, kteří převáželi 18 migrantů z Iráku ve voze označeném jako sanitka. Oba měli na sobě ochranné oděvy, jaké mají lidé převážející pacienty s covidem. Hrozí jim až osm let vězení, uvedlo polské Radio Zet.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Policie kontroluje vozidla na bělorusko-polských hranicíchVideo: Reuters

 
Článek

Vzhled vozu vzbudil podezření hlídky dopravní policie, která dodávku zastavila v úterý večer u obce Wieliczki na severovýchodě Polska. Ukázalo se, že dva osmadvacetiletí Varšavané sedící v ochranných oděvech v kabině vozu nejsou zdravotníci a že ve falešné sanitce nepřepravují žádné pacienty s covidem-19, ale mladé migranty s pasy.

Podle mluvčího polské pohraniční stráže warmińsko-mazurské oblasti Mirosława Aleksandrowicze šlo o 18 Iráčanů. Pohraničníci se nyní snaží zjistit, kde skupina překročila hranice, a budou umístěni do některého ze střežených středisek pohraniční stráže pro cizince.

Dva Poláci se k činu přiznali. Hrozí jim za ně až osm let. Bude na ně uvalena vazba, aby nemařili vyšetřování, které je teprve v počátcích.

Migranti mezi Běloruskem a Polskem jsou v zoufalé situaci

Evropa

Na bělorusko-polské hranici je několik tisíc migrantů, kteří se chtějí dostat do EU, většinou míří do Německa. Polsko jim v tom brání, přičemž používá slzný plyn i velmi tvrdé postupy. Na hranici vrací i lidi, kteří už byli na policejní stanici. Pomoc se migrantům snaží charitativní a neziskové organizace, které se pro ně pokoušejí získat azyl dřív, než jsou vyvezeni zase na hranice.

Běloruská hra s migranty

Cestu migrantům na hranici usnadňuje režim běloruského prezidenta Alexandra Lukašenka, EU proto rozšíří sankce uvalené na Bělorusko. „Naprosto sdílíme pohled, že je to hybridní útok autoritářského režimu, který se snaží destabilizovat demokratické sousedy,“ řekla předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová s tím, že nové sankce by mohly začít platit počátkem příštího týdne.

Foto: Obtained By Reuters, Reuters

Migranti u polsko-běloruské hranice

Na hranici jsou především lidé utíkající z Afghánistánu, kde se moci chopil Tálibán, ze Sýrie, kde pokračuje občanská válka, a z Iráku, který je ve vleklé krizi a posiluje v něm Islámský stát.

Merkelová vyzvala Putina, aby se vložil do migrační krize na hranicích s Běloruskem

Evropa

Kurdové v zoufalé situaci

V minulých třech měsících odešlo z Irbílu 3000 Kurdů a 1600 z nich se dostalo prostřednictvím turistického víza do Běloruska, uvedl kurdský svaz uprchlíků. Podle běloruského generálního konzula v Irbílu Kurdové získávají turistická víza pomocí cestovních kanceláří, které také zajistí letenky na nepřímé lety do Běloruska. Z iráckého Kurdistánu do Minsku žádné přímé lety nelétají.

K Bělorusku se upíná i tiskař z kurdské Suljamáníje Hívá Farík. Po čtyřech neúspěšných pokusech dostat se do Evropy zkusí štěstí popáté. “Chci odejít kvůli špatné bezpečnosti a složité ekonomické situaci. Hodlám synovi a dceři zajistit lepší budoucnost,” řekl čtyřiačtyřicetiletý muž agentuře AFP. Po stažení Američanů se zhoršila ekonomická situace v Irbílu a v horách na severu Iráku zesiluje svou působnost Islámský stát.

Islámský stát není pryč. Stojí za krvavým útokem v Bagdádu

Blízký a Střední východ

Sáfín Dízáj z oddělení zahraničních vztahů administrativy iráckého Kurdistánu řekl, že je kvůli uprchlíkům v kontaktu s polským konzulem v Kurdistánu a zástupcem Kurdů v Polsku.

Jeden z uprchlíků, který se už vrátil od hranice do Minsku, řekl, že skupina, v níž byl, se ocitla tváří v tvář polským vojákům, kteří stáli na druhé straně plotu z ostnatého drátu. „Pokusili jsme se projít, ale vojáci nás přinutili ustoupit použitím slzného plynu,” řekl muž, který si nepřál uvést své jméno.

Reklama

Výběr článků

Načítám