Hlavní obsah

Migranti mezi Běloruskem a Polskem jsou v zoufalé situaci

Varšava/Minsk
Aktualizováno

S klesajícími teplotami se zhoršuje situace migrantů, kteří uvázli na bělorusko-polské hranici. Migranti utíkající z Afghánistánu a Iráku vypověděli, že proti nim polští policisté a pohraničníci používají násilí a opakovaně je vrací na území nikoho. Polský premiér Mateusz Morawiecki v úterý obvinil ruského prezidenta Vladimira Putina, že on řídí proud migrantů mířících do Polska.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Zranění migranti nocovali v mrazu na bělorusko-polských hranicíchVideo: Reuters

 
Článek

Migranti se v noci v několika případech pokusili dostat na polské území.

„Nebyla to klidná noc, došlo k mnoha pokusům o překročení hranice. Z hlášení vojenských velitelů a z toho, co víme z hlášení pohraniční stráže, vyplývá, že všichni, kteří pronikli, byli zadrženi,” řekl o situaci polský ministr obrany Mariusz Blaszczak.

Do Polska se pak u Krynek a Bialowieže dostaly dvě skupiny několika desítek migrantů. „Všichni byli zadrženi,” ujistil Michal Tokarczyk z pohraniční stráže.

Foto: Nikolai Petrov, ČTK/AP

Běloruský prezident Alexandr Lukašenko

„Tento útok, který diriguje (běloruský prezident) Alexandr Lukašenko, má svého autora v Moskvě, naplánoval jej prezident Putin,“ řekl Morawiecki polskému parlamentu podle stanice France 24.

Dodal, že migranti jsou používáni jako živé štíty, které mají destabilizovat situaci v Polsku a EU.

Kreml prohlášení odmítl jako nepřijatelné.

I Německo obvinilo Lukašenka, že jedná bez skrupulí, když využívá migranty a posílá je k polské hranici.

Německý ministr zahraničí Heiko Mass podle AFP vyzval země EU k dalším sankcím na Minsk. „Lukašenko si musí uvědomit, že jeho kalkulace nevycházejí. Evropská unie nemůže být vydírána,“ řekl Mass.

Lukašenko se brání

Lukašenko se brání, že nic neorganizuje. A obviňuje Polsko, že porušuje lidská práva, když odpírá migrantům vstup.

„Nejsem blázen, dobře chápu, kam to může vést. Já nehledám boj, ale nepokleknu,” řekl Lukašenko běloruskému serveru belta.by.

Olej do ohně přilil ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov, který vyzval Západ, aby pomáhal finančně Bělorusku stejně jako dříve Turecku, přes něž proudili migranti do EU balkánskou cestou.

Ať EU zaplatí Bělorusku za zastavení migrantů jako tenkrát Turecku, hlásá Lavrov

Zahraniční

Zoufalí migranti v pasti

Slovní přestřelky ale neřeší situaci migrantů na hranici, kteří na mrazu přebývají v malých stanech a spacácích. Podle listu The Guardian zemřelo na hranici nejméně osm lidí.

Video pořízené z vrtulníku ukázalo stovky migrantů u hranice, jak stojí naproti kordonům polských vojáků a policistů, kteří na ně pouštějí slzný plyn.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Migranti v lese u polsko-běloruské hranice u vsi Narewka

Polská nevládní organizace Grupa Granica se jim snaží pomáhat. Do Polska dostala kurdskou rodinu, která se ukrývala v lese u Narewky. Zajistila, že Kurdové nebyli vyvezeni zpět do Běloruska.

Kurdská rodina s osmi dětmi pochází z Dahúku na severu Iráku. Utéci se rozhodla kvůli tomu, že v okolních vesnicích v posledních dnech stoupala aktivita obnovujícího se Islámského státu.

U hranic s Polskem táboří dva tisíce migrantů. Ozývají se i výstřely

Evropa

„Jeli jsme tři dny autem do Istanbulu,“ řekl asi čtyřicetiletý otec. Tlumočníkovi řekl, že z Istanbulu odletěli do Minsku. Když se dostali na hranici, běloruská policie tam přestříhala pletivo a chtěla je nechat projít do Polska.

„Dostat se do země se však rodině nedařilo. Devětkrát byla zatlačena nebo vrácena zpět,” řekla Anna Albothová z neziskové organizace Minority Rights Group.

Migranti jsou vraceni z polského území

Polské obranné síly navíc aktivně vyhledávají v příhraničních lesích země migranty, kteří už hranici přešli. Lékaři bez hranic zjistili, že se jedna syrská rodina ukrývala v lesích 21 dní a pak byla vrácena zpět.

„Snažíme se situaci monitorovat, protože mám z minulosti zkušenost, že polská policie vrátila migranty i poté, co už je odvezla na policejní stanici do vnitrozemí,“ vysvětlila Albothová, proč organizace působí u polských hranic.

Hranice s Běloruskem je vnější hranicí EU. Pokud by ji migranti přešli a požádali v Polsku o azyl, jejich žádost by se podle unijních předpisů měla řešit v Polsku.

Foto: Obtained By Reuters, Reuters

Migranti u polsko-běloruské hranice

Podle Kyla MacNallyho z Lékařů bez hranic polské jednotky používají hrubou sílu. „Viděl jsem z první ruky zranění uprchlíků, která utrpěli od pohraničníků jak v Polsku, tak v Litvě.“

Dodal, že zranění ve výpovědích uvedli, že byli biti pažbami, kopáni do žeber, dostávali elektrické výboje do krku a všechny jejich věci jim byly zabaveny nebo zničeny pohraničníky.

Zdrogovaní migranti? 

Polsko také vysílá na mobilní telefony varování: „Polská hranice je uzavřená, Bělorusko vám lhalo. Vraťte se do Minsku.“

Vzkaz je sice určen migrantům, ale dostali ho skoro všichni návštěvníci v Polsku. Zahrnuje také podivné varování: „Neberte si žádné pilulky nebo léky, které vám dali v Bělorusku. Mohou být otrávené.“

Důvod této výzvy vysvětlila Anna Chmielewská z nadace Ocalenie, která koordinuje Středisko pomoci pro cizince.

„Na začátku října polská vláda oznámila tisku, že se migranti chovají divně a jsou přesvědčeni, že byli zdrogováni nebo otráveni běloruskými policisty.“

Podle Chmielewské to zní jako falešná zpráva, která má dosáhnout toho, aby migranti působili nebezpečně a Bělorusko vypadalo jako špatné.

Útěk před radikály

Mezi migranty jsou především Afghánci, Syřané a Iráčané. V Afghánistánu po vítězství Tálibánu hrozí desetitisícům lidí pronásledování, a ne všichni spadají do kategorie, které se Západ snaží pomoci.

Výrazně se zhoršuje i situace v Iráku, kde šíitské strany podporované Íránem odmítly uznat výsledky voleb.

Šíitské milice tam útočily opakovaně na americké základny, což přispělo ke stažení části amerických vojáků. Situace využívá Islámský stát, který se snaží konsolidovat.

Islámský stát nezmizel, Kurdové v Sýrii s ním bojují každý den

Blízký a Střední východ

Reklama

Výběr článků

Načítám