Hlavní obsah

Dohoda EU - Británie zamlžena

Právo, DPA, ČTK, nek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Předčasně a bezvýsledně skončila ve čtvrtek několikadenní vyjednávání mezi EU a Británií o podobě budoucích vzájemných vztahů. Rozhovory v Bruselu měly trvat až do pátku, kvůli přetrvávajícím neshodám se však vyjednavači rozešli bez dohody.

Foto: Pool New, Reuters

Vyjednávání o budoucnosti vzájemných vztahů, které vedli za Británii David Frost (vlevo) a za EU Michel Barnier, skončilo předčasně ve čtvrtek

Článek

„Po čtyřech dnech diskusí zůstávají vážné neshody,“ konstatoval unijní vyjednavač Michel Barnier. EU podle něj trvá na ekonomickém partnerství s „robustními zárukami“ ohledně zajištění spravedlivé hospodářské soutěže či na „efektivním mechanismu urovnávání sporů“, to vše v souladu s politickou deklarací vypracovanou společně s „rozvodovou“ dohodou.

Britský vyjednavač David Frost označil vyjednávání za „důkladná a užitečná“. Přetrvávají však „významné názorové rozdíly“, dodal s tím, že britská vláda je odhodlána „tvrdě pracovat“ s cílem dojít k předběžné dohodě.

Jednání EU a Británie se musejí urychlit, přechodné období se neprodlouží

Evropa

Čas vyhrazený pro uzavření obchodní dohody a dojednání spolupráce v dalších oblastech se ovšem krátí.

Obě strany ovšem zatím nenacházejí společnou řeč ohledně zmíněných pravidel hospodářské soutěže a dohledu nad nimi nebo například v otázce rybolovu.

Přechodné období brexitu, během něhož se na Británii dál vztahuje unijní právo, vyprší s koncem letošního roku.

Reklama

Výběr článků

Načítám