Hlavní obsah

Do Boeingu 737 nad Panamou uhodil blesk. Z videa mrazí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do přídě dopravního letounu Boeing 737 MAX krátce před přistáním v Panamě udeřil blesk. Záběry z kokpitu letounu byly pořízeny 15. března, ve čtvrtek je zveřejnila agentura Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Boeing 737 Max zasáhl během letu bleskVideo: Reuters

 
Článek

Kapitán i kopilot zachovali klid a dramatickým okamžikem se nenechali rozhodit. Se strojem krátce na to bezpečně dosedli na mezinárodním letišti v Panamá.

Úder blesku náhodou natočil letecký mechanik, který měl zrovna zapnutou kameru a zabíral přístrojovou desku a komunikaci v kokpitu. „Vyděsilo mě to. Na něco podobného jsme ale školeni a vycvičeni. Nebylo to navíc poprvé, co jsem zažil úder blesku. Pokaždé je to však trochu děsivé,“ svěřil se agentuře Reuters mechanik jménem Juan.

Boeing byl na cestě z Los Angeles do Panamá. Přepravoval 140 cestujících. Nad destinací zuřila bouře. Blesk do přední části letounu udeřil ve výšce asi devíti kilometrů.

Faradayova klec

Údery blesku do letadel nejsou zas tak výjimečnou událostí. Vzhledem k fyzikálnímu jevu zvanému Faradayova klec ale nepředstavují vážnější riziko. Britský fyzik Michael Faraday v roce 1836 zjistil, že elektrický náboj je soustředěn pouze na povrchu vodiče, nikoli v jeho objemu.

Jako Faradayova klec fungují i letadla, vše uvnitř je před elektrickým výbojem chráněno.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám