Hlavní obsah

Die Zeit: Kandidátem německých sociálních demokratů na kancléře bude šéf státní kasy

Berlín

Kandidátem německých sociálních demokratů na post kancléře bude současný ministr financí Olaf Scholz. Pod titulkem Bude to on to napsal deník Die Zeit. Deník své tvrzení opírá o několik nejmenovaných zdrojů z vedení strany. Scholz článek zatím nekomentoval.

Foto: Joachim Herrmann, Reuters

Německý ministr financí Olaf Scholz

Článek

Deník napsal, že se pro Scholze vyslovila většina osobností strany na zemské i spolkové úrovni. Podporu má nynější vicekancléř údajně i od levicového křídla strany, které vůči němu dosud bylo spíše kritické.

Scholzova oblíbenost uvnitř strany i u veřejnosti v poslední době vzrostla díky jeho rozhodné podpoře nákladných vládních programů na záchranu ekonomiky po koronavirové krizi. Ve prospěch Scholze hraje podle spolustraníků i jeho zkušenost a obecná známost u německé veřejnosti. Uchazeče o kancléřský post oznámí vedení německé sociální demokracie po letních prázdninách.

Koronavirus zvýšil oblibu Merkelové, měla by šanci opět vyhrát

Koronavirus

V případě konzervativní Křesťanskodemokratické unie (CDU) je zatím klání o konacléřskou nominaci otevřené. Kancléřka Angela Merkelová, která vládu vede již třetím funkčním období, se o další mandát ucházet nechce. Strana bude v prosinci nejprve volit předsedu, který bude mít možnost se o úřad kancléře ucházet.

Zájem o funkci šéfa CDU veřejně oznámili ministerský předseda Severního Porýní-Vestfálska Armin Laschet a šéf zahraničního výboru Spolkového sněmu Norbert Röttgen. Kancléřské ambice ale dává najevo i bavorský premiér Markus Söder, jehož Křesťanskosociální unie (CSU) může v rámci koalice CDU/CSU na spolkové úrovni navrhnout vlastního kandidáta.

Reklama

Výběr článků

Načítám