Hlavní obsah

Darované zbraně vám budou chybět, semeleme vás, vyhrožuje Západu hlásná trouba Kremlu

Moskva

Válka na Ukrajině je podle kremelského propagandisty Vladimira Solovjova válkou se světem, protože země NATO posílají na Ukrajinu své zbraně a budou tam posílat i jejich operátory. Na to ale tvrdě doplatí, nebudou se mít jak bránit, uvedl v úterý ve své talk show v televizi Rossija 1. Vyhrožoval Západu, že s ním nebude mít Rusko žádné slitování.

Foto: Profimedia.cz

Vladimir Solovjov

Článek

„Speciální vojenská operace nabírá nový směr. Sami Ukrajinci už nestačí. Už se mluví o tom, že země NATO budou posílat de facto svoje zbraně. A uvidíme v nasazení nejen zbraně NATO,  ale i jejich operátory,“ uvedl Solovjov. Podle něj se tím válka dostala do jiné roviny: „Nyní de facto začínáme bojovat se zeměmi NATO.“

Solovjov však nemá obavy, že by ruské síly neuspěly: „Budeme semílat vojenskou mašinérii NATO a taky lidi, kteří jsou občany těchto zemí NATO. A až tato operace skončí, NATO se bude muset sama sebe zeptat – máme se čím bránit? A má nás kdo bránit? Nebude žádné slitování. Nebudeme denacifikovat jen Ukrajinu. Válka s Evropou, nebo, jak já říkám, válka se světem, už začíná mít velmi konkrétní tvar, což znamená, že budeme muset jednat odlišně, mnohem tvrději.“

Popsal také, co by mělo nastat po ukončení války na Ukrajině: „Po skončení speciální vojenské operace proběhne denacifikace, demilitarizace, (bude platit) neutrální statut (Ukrajiny). Doněcká a Luhanská lidová republika budou mít zajištěnu nezávislost a bezpečnost.“

Jak si představuje denacifikaci Ukrajiny, popsal už dříve – má trvat 25 let, neboť neskončí, dokud nedoroste nová generace vychovaná v nových podmínkách a bude spojena s deukrajinizací.

Na Ukrajině se nezastavíme, zalykal se v televizi vztekem přední ruský propagandista

Evropa

Happy end je nesmysl, co je šťastné, nesmí končit

Když v úvodu mluvil o možném konci operace, nakonec řekl po divadelnicku, že konec bude otevřený. Happy end odmítl, protože když je něco šťastné, tak to nemůže skončit, ale musí pokračovat.

Pro úspěch je potřeba jediné – poslouchat slova jediného vůdce: „Naší zemi dává úkoly jediný člověk, hlavní velitel Vladimir Vladimirovič Putin.“ Ty je potřeba plnit a bez odmlouvání, protože v zemi je příliš mnoho hlasů a mnozí neplní nebo obcházejí příkazy.

Kritizoval také, že armáda nezvládla operaci za několik dní, když se patnáct let modernizovala.

Alianční zbraně jako výmluva

Kritika dodávek zbraní NATO však může nakonec posloužit i jako výmluva, proč neproběhlo všechno rychleji a proč dochází ke ztrátám. Upozornil na to ruský politolog Stanislav Bělkovskij, který řekl ruskojazyčnému serveru Nastojaščije Vremja, za nímž stojí Svobodná Evropa a Hlas Ameriky, že se neúspěchy mohu připisovat roli NATO.

„V Rusku probíhá boj mezi ministerstvem obrany a tajnými službami, kdo může za neúspěch speciální operace,“ řekl s tím, že jde o to, zda je vinna armáda, nebo tajné služby, které neodhadly správně situaci na Ukrajině.

Ruskému moderátorovi se pokusili zapálit vilu v Itálii

Evropa

„Ukrajinští vojáci se vzdávají po skupinách a mnoho Ukrajinců nevnímá Rusko jako nepřítele,“ řekl Solovjov k dění na bojišti a dodal, že „NATO obětuje ukrajinský lid“.

„Mainstreamem se na Západě stala rusofobie. Polsko rozpracovává plán derusifikace energetiky, Němci, Francouzi a Rakušané nechtějí platit za plyn v rublech,“ řekl Solovjov, který kvůli sankcím nemůže užívat své tři vily v Itálii. Navíc se staly terči vandalských útoků, byly pocákány rudou barvou a jednu se pokusili zapálit.

Anketa

Myslíte si, že Rusko zaútočí na některou ze zemí NATO?
Ano
24,5 %
Ne
75,5 %
Celkem hlasovalo 11153 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám