Hlavní obsah

Další násilí na řecko-turecké hranici. Migranti se znovu pokusili projít

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Athény/Ankara

Po dvou dnech relativního klidu propukly v noci na čtvrtek ráno nové nepokoje na řecko-turecké hranici, u které jsou tisíce migrantů a uprchlíků pokoušejí dostat do EU. Uvedla to řecká televize Skai TV.

Foto: Giannis Papanikos, ČTK/AP

Slzný plyn u řeckého přechodu Kastanies

Článek

Podle televize migranti a uprchlíci házeli na řecké policisty a pohraničníky Molotovovy koktejly a nádoby se slzným plynem. Někteří z nich se také pokoušeli prostříhat díry v plotě na hranici.

Nádoby se slzným plynem zřejmě získali od tureckých policistů. Athény si opakovaně stěžovaly, že turecké úřady pomáhají migrantům při pokusech překonat hranici. [celá zpráva]

Řečtí policisté je zahnali slzným plynem a vodními děly.

Napětí se zmírnilo poté, co Turecko jednalo s EU, ale zatím Ankara nedosáhla změny dohody, podle které brání migrantům v cestě do EU. [celá zpráva]

Turecko si ve středu předvolalo řeckého velvyslance Michaela Christose Diamessise kvůli údajnému narušení svých pobřežních vod a zadržení novinářů, kteří dělali reportáže z uprchlických táborů na ostrovech Rhodos a Lesbos. Turecké ministerstvo zahraničí vyzvalo Řecko, aby varovalo své jednotky na pozemní hranici, uvedl turecký vládní list Daily Sabah.

Přes řecko-tureckou hranici létají granáty se slzným plynem

Evropa

Turecko opakovaně kritizuje Athény, že uzavřely hranici a nechtějí migranty vpouštět a zasahují proti nim silou. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan přirovnal řecké pohraničníky k nacistům.

Erdogan přirovnal řecké pohraničníky k nacistům

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám