Hlavní obsah

Přes řecko-tureckou hranici létají granáty se slzným plynem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Athény/Ankara

V pátek opět propukly střety na řecko-turecké hranici u přechodu Kastanies. Když se migranti pokusili překonat řeckou hranici, řecká policie a pohraničníci se je pokusili zahnat slzným plynem a vodními děly. Granáty se slzným plynem a dýmem létaly i na řeckou stranu hranice, řecká média píší, že je střílí Turecko, které migrantům pomáhá s přechodem hranice.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Střety na řecko-turecké hraniciVideo: Reuters

 
Článek

Podle zpravodaje serveru Greek Reporter se Turecko pokusilo koordinovat násilný přechod hranice pomocí dronů vypuštěných tureckou policií. Podle něj příslušníci tureckých bezpečnostních sil rozdávali migrantům nůžky, aby si mohli přestříhat plot na hranici.

Řecká televize Skai přinesla záběry od hraničního přechodu Kastanies, z nichž podle DPA vyplývá, že slzné granáty přilétaly z turecké strany.

Letecké záběry: Davy migrantů na turecko-řecké hranici

Evropa

Podle španělského listu El País se Turci snaží vytvořit na různých místech tlak na řecké policisty, kteří brání běžencům ve vstupu do Evropské unie, a přesouvají stovky migrantů v autobusech a minibusech podél řecké hranice.

Foto: Florion Goga, Reuters

Řečtí policisté na hranic s Tureckem v oblacích slzného plynu

Ankara údajně také migranty podněcuje k pochodu prostřednictvím aplikací WhatsApp a Telegram, kam posílá falešné zprávy, že Řecko v nejbližších dnech otevře hranice. To, že proud migrantů je manipulovaný, dokazuje podle El País také skutečnost, že u turecko-bulharské hranice se žádné davy zatím neobjevily.

Poslanci řešili migranty na řeckých hranicích. Je mi z vlády hanba, prohlásil Schwarzenberg

Domácí

Turecko brání návratu migrantů

Turecko si stěžuje, že se migranty pokoušejí řecké síly zahnat zpět do Turecka. Ve čtvrtek proto Ankara rozmístila na hranici příslušníky speciálních policejních sil, uvedl ministr vnitra Süleyman Soylu. Dodal, že při zásazích řeckých sil byly na hranici zraněny desítky migrantů.

„Zranili 164 lidí. Zkusili zatlačit zpátky do Turecka 4900 lidí. Abychom předešli zatlačení zpět, rozmisťujeme na hranicích 1000 příslušníků speciálních sil,” řekl.

Foto: Giannis Papanikos, ČTK/AP

Slzný plyn u řeckého přechodu Kastanies

Situace se vyhrotila, když bylo při syrském náletu na Idlib zabito 27. února 33 tureckých vojáků, Ankara uvedla, že už nebude bránit syrským uprchlíkům v cestě do Evropy, jak slíbila v dohodě s EU. Od pátku 28. února se nahromadily na hranici s Řeckem tisíce uprchlíků, které Athény nevpouští.

U řecko-tureckých hranic se hromadí migranti, Ankara přestává plnit dohodu s EU

Evropa

V Turecku je 3,6 milionu syrských uprchlíků, u hranice jich ale čeká další milion, který utekl před poslední ofenzivou sil Bašára Asada. Ve čtvrtek se turecký prezident Recept Tayyip Erdogan a ruský prezident Vladimir Putin domluvili na příměří, které platí od čtvrteční půlnoci.

Putin a Erdogan se dohodli na příměří v Idlibu

Blízký a Střední východ

V Idlibu je nyní klid, podle řeckého deníku Kathimerini však není jasné, zda bude mít příměří nějaký vliv na snahy migrantů a uprchlíků přejít hranici do Řecka.

V obavách, že se mohli migranti ve větším množství pokusit dostat do Řecka po moři, zakázala ve čtvrtek služba řeckého vojenského námořnictva vplouvat lodím do vod u ostrovů Lesbos, Chios a Samos, aby se „zabránilo ilegálním přechodům hranice“.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám