Hlavní obsah

Corbyn chce svrhnout Johnsona a zabránit brexitu bez dohody

Londýn

Šéf britských labouristů Jeremy Corbyn chce zhruba 80 dnů před odchodem Velké Británie z Evropské unie tomuto kroku zabránit. Jeho plánem je svrhnout nynějšího ministerského předsedu Borise Johnsona tím, že mu bude v parlamentu vyslovena nedůvěra. Do čela časově omezeného kabinetu by se postavil právě Corbyn, který by vypsal nové volby a také nové referendum, napsal server týdeníku Focus.

Foto: Phil Noble, Reuters

Jeremy Corbyn

Článek

Šéf labouristů kvůli tomu už oslovil rebelující a nespokojené poslance z Konzervativní strany, aby mu pomohli jeho plán uskutečnit.

„Naší prioritou by měla být spolupráce v parlamentu, abychom zabránili velmi škodlivému brexitu bez dohody,“ uvedl Corbyn v dopise, který zaslal šéfům opozičních stran a rebelujícím konzervativcům.

Premiér Johnson slíbil, že Británii z EU vyvede 31. října – ať už na základě dohody s Bruselem, či bez ní.

Dohodu o podmínkách brexitu s EU vyjednala vláda Johnsonovy předchůdkyně Theresy Mayové. Poslanci ale dokument třikrát odmítli kvůli takzvané irské pojistce, která má zabránit vzniku klasického hraničního režimu mezi Irskem a Severním Irskem. Johnson nyní požaduje novou „rozvodovou“ dohodu, v níž toto kontroverzní opatření nebude.

Evropská unie ovšem odmítá vyjednaný dokument měnit nebo otvírat nová jednání.

Reklama

Výběr článků

Načítám