Hlavní obsah

Co s europarlamentem ve Štrasburku? Ubytujme v něm běžence, navrhl poslanec

– Štrasburk

Evropský parlament by měl přímo pomoci běžencům a ubytovat je ve svém francouzském sídle. V průběhu plenárního zasedání ve Štrasburku to navrhl belgický poslanec za zelené Philippe Lamberts, upozornil ve středu server BBC.

Foto: Tomáš Reiner, Novinky

Jedna z budov Evropského parlamentu ve Štrasburku, v níž se nacházejí kanceláře poslanců.

Článek

Podle Lambertse by se tak poslanci nemuseli v nejbližší době stěhovat mezi belgickým Bruselem a francouzským Štrasburkem.

„Tento parlament využíváme jen 50 dní v roce,“ oživil na Twitteru Lamberts nekonečnou debatu o zbytečném využívání dvou sídel a doplnil: „Zbylých zhruba 300 dnů je 750 poslaneckých kanceláří s topením a sprchou prázdných. Navrhujeme, aby byla tato dokonale vybavená budova využita jako dočasný domov pro migranty a uprchlíky, zatímco my budeme pracovat v Bruselu.“

Zelení se řadí mezi vytrvalé kritiky dvou sídel Evropského parlamentu, mezi nimiž každé dva týdny pendlují nejenom poslanci a personál, ale i celá jejich agenda, což stojí nemalé peníze.

To, že vedle Bruselu je sídlem europarlamentu také Štrasburk kvůli své symbolické poloze na Rýnu na německo-francouzské hranici, ovšem zakotvují základní smlouvy EU. Ustanovení je možné zrušit jen se souhlasem všech členských států, a je málo pravděpodobné, že na něj kdy Francie přistoupí. Případ už řešil i soud, který ale jen potvrdil, že výchozí dohodu jinak obejít nelze.

Podle předpovědi Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky by v letošním a příštím roce mělo přes Středozemní moře do Evropy dorazit nejméně 850 000 běženců. Jen Německo ovšem letos očekává příjezd 800 000 lidí a možná i víc.

Reklama

Výběr článků

Načítám