Hlavní obsah

Čísla jim stoupají, pravidla pro karenténu zmírňují

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kvůli obavám z dopadů koronaviru na ekonomiku některé státy plánují zkrátit dobu karantény u pozitivně testovaných a omezit její přísnost. Souvisí to s šířením varianty omikron, která se oproti předchozím variantám chová trochu jinak. Opatření již avizovaly Španělsko, Itálie či Austrálie a podobné úvahy zaznívají i v Česku. Světová zdravotnická organizace (WHO) označila tyto plány za výměnný obchod, uvedl ve čtvrtek list The Guardian.

Foto: Reuters

Testování v Sydney

Článek

Španělsko oznámilo, že pro pozitivně testované zkrátí dobu karantény z deseti na sedm dní. Země přitom čelí rekordnímu počtu nově potvrzených případů kvůli šíření vlny omikron.

Rekordy hlásí i Itálie, která má zase v plánu zmírnit karanténní opatření pro lidi, kteří se setkali s pozitivně testovaným, pokud už dostali třetí, posilující dávku, nedávno prodělali covid nebo byli nedávno očkováni. Vláda to avizovala poté, co ji experti vyzvali, aby změnila přístup kvůli tomu, že by rychle se šířící vlna epidemie způsobená variantou omikron mohla ochromit zemi, když by miliony lidí musely zůstat doma.

Šéf WHO: Světu hrozí koronavirová vlna cunami

Zahraniční

I v Austrálii čísla stoupají – poprvé tam denní počet nakažených překonal 20 000 –, přesto tam vláda ve čtvrtek zúžila definici blízkého kontaktu s nakaženým a uvolnila podmínky testování.

V zemi nově nemusejí do izolace nakažení bez příznaků, což se týká zejména zdravotníků, pracovníků v pohostinství a zaměstnanců aerolinek. Od pátku se v zemi za blízký kontakt označují lidé, kteří žijí s nakaženým v jedné domácnosti. Izolovat by se měli na sedm dní a na PCR test by měli jít jen, když se u nich projeví příznaky covidu. Cílem je zkrátit fronty před testovacími středisky.

Také americké zdravotnické úřady začátkem týdne vydaly nová pravidla, kdy zkrátily dobu karantény u pozitivně testovaných z 10 dní na pět, což ovšem platí, jen dokud jde o bezpříznakové jedince. Souvisí to s aktuálními zjištěními, že inkubační doba je u varianty omikron zřejmě kratší.

Omikron se chová trochu jinak. Ministerstvo chystá zkrácení karantény a izolace

Domácí

Upravit pravidla pro karanténu a izolaci zvažuje v souvislosti s omikronem i česká vláda. Nákaza touto variantou by v Česku mohla podle předpokladu vrcholit na přelomu ledna a února.

Postup kritizuje WHO

Světová zdravotnická organizace uvedla ve středu, že zkracování doby izolace u lidí s potvrzenou nákazou koronavirem je otázkou kompromisu mezi omezováním přenosu a udržením ekonomik v chodu.

Přírůstky nakažených v Evropě lámou rekordy

Koronavirus

„Jestliže se zkrátí doba karantény, bude malý počet případů, u nichž nemoc propukne, a případně ji mohou šířit kvůli zkrácení doby karantény,“ uvedl ředitel programu krizových situací WHO Michael Ryan, který ale připustil, že z karantény se dostane i hodně lidí, kteří nebudou nemoc přenášet.

WHO doporučuje, aby lidé zůstali v izolaci nejméně deset dní od propuknutí příznaků a ještě navíc tři dny, když už jsou bez příznaků. U asymptomatických případů mají tito lidé zůstat v karanténě deset dnů od pozitivního testu.

Ryan zdůraznil, že inkubační doba u koronaviru je pět až šest dnů: „Jsou tu nějaká data naznačující, že inkubační doba u omikronu může být kratší, ale pořád tu bude široké rozpětí.“ Podle něj by se neměla příliš měnit pravidla jen na základě předběžných studií.

Reklama

Výběr článků

Načítám