Hlavní obsah

Chopte se zbraní, vyzval Ukrajince Chodorkovskij

Kyjev
Aktualizováno

Ukrajinci by měli bránit svoji vlast se zbraní v ruce, řekl v pondělí při svém vystoupení v kyjevském Polytechnickém institutu bývalý ruský ropný magnát Michail Chodorkovskij. Vývoj na Krymu totiž podle něj ohrožuje základy evropské politiky vzešlé z druhé světové války a má celosvětový dosah.

Foto: ČTK/AP

Michail Chodorkovskij

Článek

"Ne všichni to zatím pochopili, ale po Jaltské konferenci poprvé přehodnocujeme strukturu Evropy," prohlásil Chodorkovskij s odkazem na spojeneckou konferenci z roku 1945, která rozhodla o uspořádání kontinentu po druhé světové válce.

"Jsem rozhodným stoupencem budování Ruska jako právního, demokratického a národního státu s občanskou společností a stejné snahy podporuji i na Ukrajině. Pokud své krajany vyzývám, aby bránili ruskou zemi na severním Kavkazu, a to se zbraní v rukou, pak stejnou výzvu jsem povinen adresovat i ukrajinskému lidu," doplnil.

Expanzí na Krym, jejímž cílem je buď anexe, nebo vytvoření loutkového státu typu Abcházie nebo Jižní Osetie, "ruská vláda rázně opustila rámec mezinárodního práva", řekl Chodorkovskij. Ten býval spojencem prezidenta Vladimira Putina, ale poté, co ho začal kritizovat, byl stíhán a odsouzen za podvody a defraudace. Propuštěn byl o pár měsíců dříve loni na základě Putinovy amnestie. Podle agentury DPA se chce usadit ve Švýcarsku. [celá zpráva]

Putin konzultoval postup s Lavrovem

Rusové na Krymu dál obsazují strategické objekty a snaží se přimět ukrajinské bezpečnostní síly, aby se jim podřídily. [celá zpráva]

Tamní vláda bez souhlasu Kyjeva vyhlásila referendum o připojení k Rusku, jež se má konat už v neděli.

V pondělí krymské vedení pozvalo pozorovatele Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) i pozorovatele z Ruska a Běloruska, aby na regulérnost hlasování dohlédli. Organizace ovšem krymské pozvání odmítla a zdůvodnila to tím, že autonomní ukrajinská oblast nemá k takovému kroku oprávnění.

"Pokud víme, Krym není účastnickým státem OBSE, a tak je jaksi obtížné připustit, že nás mohou zvát," řekla mluvčí.

Moskva mezitím oznámila, že má nový návrh řešení krize na Ukrajině. Oznámil to ministr zahraničních věcí Sergej Lavrov po jednání s prezidentem Putinem v Soči. Podle šéfa ruské diplomacie má plán „vrátit situaci na Ukrajině do právního rámce, který zahrnuje všechny ukrajinské zájmy“.

Rusko trvá na tom, že řešení musí vycházet z únorové dohody, kterou za zprostředkování Evropské unie uzavřela ukrajinská opozice s prezidentem Viktorem Janukovyčem, který pak uprchl do Ruska.

Související témata

Foto: Pavel Golovkin, ČTK/AP

Viktor Janukovyč na mimořádné tiskové konferenci.

Ukrajina, Krym

Nová vláda v Kyjevě je podle Rusů nelegitimní a ohrožuje jejich zájmy i občany na Krymu.

Reklama

Související témata:

Související články

Ozbrojenci na Krymu obklíčili letiště

Několik letišť a přilehlých základen bylo v neděli obklíčeno vojáky v neoznačených uniformách, kteří jsou považováni za ruské. První bylo izolováno letiště...

Výběr článků

Načítám