Hlavní obsah

Chaos musí skončit, tvrdí Evropská unie. Uprchlíkům slíbila 27 miliard

Brusel
Aktualizováno

Velké finanční částky na pomoc syrským uprchlíkům přímo v jejich krizové oblasti, lepší ochrana vnější hranice schengenského prostoru a konkrétní kroky k podpoře Itálie a Řecka při zvládání velkého počtu utečenců mají být receptem na zvládnutí současné migrační krize. Státníci zemí Evropské unie se na tomto balíku opatření shodli v noci na čtvrtek na mimořádném summitu osmadvacítky k migrační problematice.

Foto: Martin Meissner, ČTK/AP

Jean Claude Juncker, předseda Evropské komise (vlevo) se šéfem Evropské rady Donaldem Tuskem

Článek

„Chaos musí skončit,” řekl už při příchodu předseda evropské rady Donald Tusk, který politiky rozhádaných členských zemí unie do Bruselu pozval.

Už při příchodu ostatně maďarský premiér Viktor Orbán navrhl ”slušně se zeptat” Řecka, zda ochranu své hranice zvládá, a pokud ne, tak by prý měly ostatní státy unie pomoci.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Konkrétním projevem pomoci je po summitu závazek, že do konce listopadu začnou v Itálii a v Řecku fungovat centra, kde budou moci být žadatelé o azyl rychle identifikováni a registrováni.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) připomněl rozhodnutí posílit evropské agentury, které mají ochranu hranice na starosti, tedy Frontex, Europol a Evropský podpůrný a azylový úřad (EASO). Státy na hranicích EU mohou podle něj získat přímou expertní i finanční podporu. Česko je podle Sobotky připraveno realizovat svou trvající nabídku pomoci Itálii.

Pomoc do míst válek

Státníci slíbili přispět miliardou eur (27 miliard korun) Světovému potravinovému programu (WFP) a Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR). Bohuslav Sobotka na tiskové konferenci poté oznámil, že Česká republika svůj letošní příspěvek WFP zdvojnásobí.

Lídři EU se shodli na větší pomoci Libanonu, Jordánsku, Turecku a dalším zemím v blízkovýchodním regionu, které se samy vyrovnávají s miliónovými počty uprchlíků ze Sýrie. „Evropská unie dává jasně najevo, že chce zlepšit podmínky uprchlíků v těchto zemích,” poznamenala k tomu německá kancléřka Angela Merkelová. Větší pomoc na místě při řešení kořenů krize podle ní v důsledku znamená menší počty lidí na cestě do Evropy. EU také zřizuje speciální fond na pomoc Africe. Pomoc na místě by měla ulehčit potenciálním uprchlíkům osud tak, aby se do Evropy nevydávali.

Spolupráci chce unie zlepšit rovněž s balkánskými zeměmi, přes které běženci do EU nyní nejčastěji přichází. Jednání s těmito státy se čeká na okraj schůzky ministrů vnitra a zahraničí unie 8. října v Lucemburku. Migraci se bude věnovat i řádný summit EU v polovině října.

„Dnes schválená opatření krizi neukončí, ale vše jsou to nutné kroky správným směrem,” dodal Tusk.

Spory zůstaly stranou

Podle německé kancléřky Angely Merkelové se summit nezabýval úterním hlasováním ministrů vnitra zemí EU, kteří přerozdělení 120 tisíc žadatelů schválili většinou hlasů, navzdory nesouhlasu České republiky a několika dalších zemí. Novinářům to potvrdil slovenský premiér Robert Fico, od kterého se čekalo, že by věc mohl otevřít. Slovensko má totiž k plánu na rozdělení imigrantů trvající velké výhrady.

Dodatečné prostředky na řešení migrační krize

100 miliónů dolarů dostanou nejpostiženější země nad rámec vyčerpaných 73 miliónů.

Agentury Frontex, Europol a EASO získají letos navíc 1,3 miliónu eur na personální posílení Frontexu o 60 osob, EASO a Europolu po 30 osobách. Dodatečných 600 miliónů eur dostanou pro příští rok.

Zvýšení humanitární pomoci na pokrytí základních potřeb uprchlíků o 300 miliónů eur.

Poskytnutí dalších 300 miliónů eur na pomoc třetím zemím, které hostí uprchlíky ze Sýrie. Spolu s přesunem dalších prostředků to umožní v této fázi získat na podporu uprchlíků v oblasti Blízkého východu přes 500 miliónů eur. Příspěvky členských zemí by měly tuto částku dorovnat na celkovou jednu miliardu eur.

 EU je připravena mobilizovat až miliardu eur podpory pro Turecko a 17 miliónů pro Srbsko a Makedonii.

 Na pomoc Africe se ustaví fond se základním kapitálem 1,8 miliardy eur.

Členské země EU by měly zvýšit své příspěvky Světovému potravinovému programu (WFP) OSN na úroveň roku 2014, neboť některé je od té doby snížily, třeba až o 99 procent;

Evropská komise zvýší krizovou humanitární pomoc o 200 milionů eur ještě v letošním roce pro WFP. pro Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) a další mezinárodní organizace.

ČTK

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám