Hlavní obsah

Český senior přecenil v Nízkých Tatrách síly a noc strávil pod širákem

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Celkem dvacet horských záchranářů a vrtulník slovenského ministerstva vnitra se zapojili do pátrání po 72letém českém turistovi. Jak informovala Horská záchranná služba (HZS) na svém webu, Čech strávil noc na úterý v přírodě v Nízkých Tatrách a horští záchranáři ho našli vyčerpaného, dehydrovaného, ale bez zranění.

Foto: HZS

Záchrana vyčerpaného českého turisty v Nízkých Tatrách

Článek

Horské záchranáře požádal o pomoc turistův přítel v pondělí pozdě večer, když se mu s nepodařilo se s ním spojit. „Čech se vydal na túru z Chopku přes Ďumbier a Krakovu hoľu s plánovaným návratem do Závažné Poruby, kde byli oba ubytováni. Horským záchranářům se staršího muže nepodařilo lokalizovat, protože měl vybitý mobilní telefon,“ uvedli záchranáři.

Záchranáři vyrazili do terénu v pondělí večer se třemi psy. „Turistu se jim nepodařilo najít,“ uvádí web HZS. Pátrání pokračovalo v úterý a zapojil se do něj i vrtulník. „Značně vyčerpaného turistu našli nakonec na stezce nedaleko Liptovského Jána. Na místě mu byly podané tekutiny a glukóza. Horští záchranáři ho poté snesli do údolí a odvezli ho do zařízení, kde byl ubytován,“ uvedl web HZS.

Foto: HZS

Vyčerpaného turistu záchranáři snesli

Starší turista se vyčerpal přechodem polomu a míst s vysokou kosodřevinou. „Nedisponoval světelným zdrojem a v nočních hodinách se dostal do neschůdného terénu, kde přečkal noc. Ráno pak pokračoval dál po značené stezce, ale po celodenní túře a noci strávené při nízké teplotě byl přesun značně komplikovaný,“ uvedl web horské služby s tím, že turista přesunem urychlil svou záchranu.

Reklama

Výběr článků

Načítám