Hlavní obsah

Česká turistka se zranila při výstupu na Slavkovský štít. Záchranáři ji nesli na zádech

Právo, ivi (Bratislava)

Devětačtyřicetiletá turistka z České republiky si při výstupu na Slavkovský štít ve Vysokých Tatrách zranila nohu a horští záchranáři ji na zádech a pak pomocí nosidel transportovali na Hrebienok. O záchranné akci informoval web Horské záchranné služby (HZS).

Foto: HZS

Pomoc české turistce ve Vysokých Tatrách

Článek

Češka se ve středu společně s manželem vydala na túru na Slavkovský štít (2452 metrů nad mořem), ale při výstupu si zranila nohu.

„S pomocí manžela se snažila sestoupit, ale vzhledem k silné bolesti požádali o pomoc horské záchranáře. HZS požádala o pomoc i letecké záchranáře, ale vrtulník nemohl vzlétnout kvůli nepříznivým povětrnostním podmínkám,” uvedli horští záchranáři.

Foto: HZS

Transport české turistky ve Vysokých Tatrách

Na místo proto vyrazilo sedm profesionálních a jeden dobrovolný záchranář. „Na turistickém chodníku v nadmořské výšce přibližně 2000 metrů poskytli zraněné ženě první pomoc a ošetření. Pomocí nosidel ji pak transportovali na Hrebienok, odkud byla terénním vozidlem HZS převezena do Starého Smokovce,” konstatovala HZS. V doprovodu manžela pak žena pokračovala do zdravotnického zařízení.

Češka se při pózování v Alpách zřítila do hloubky 150 metrů

Evropa

Zásah v Malé Fatře

Ve středu se do nesnází dostala v Malé Fatře také 20letá Češka. „V průběhu sestupu z Velkého Rozstuce, asi 300 metrů pod vrcholem, si turistka vážně zranila nohu. Na pomoc vyrazilo pět profesionálních a jeden dobrovolný záchranář,” uvedl web HZS.

Foto: HZS

Transport turistky v Malé Fatře

Po příchodu na místo poskytli turistce první pomoc, nohu zafixovali a pomocí lanové techniky ji spustili z místa nehody žlebem na turistický chodník.

„Odtud byla transportována do sedla Medziholie, kde byla přeložena do terénního auta a dopravena do domu HZS v obci Štefanová. Zde byla odevzdána posádce rychlé zdravotní pomoci,” dodala HZS.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám