Hlavní obsah

Černomořská flotila má problém udržet na moři kontrolu, tvrdí britská rozvědka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Ruská Černomořská flotila nadále pomáhá svými řízenými střelami dlouhého doletu pozemní ofenzivě, současně má ale problémy udržet účinnou kontrolu nad mořem. V pravidelné ranní zprávě o tom informuje britské ministerstvo obrany.

Foto: Alexey Pavlishak, Reuters

Černomořská flotila má od potopení křižníku Moskva (na snímku) problémy.

Článek

Problémy flotile způsobila nejen ztráta vlajkové lodi křižníku Moskva, ale také ztráta významné části proudových stíhacích letadel a také ztráta kontroly nad Hadím ostrovem.

Povrchová bojová plavidla Černomořské flotily nadále zůstávají v extrémně defenzivní pozici, uvedlo ministerstvo s odkazem na britskou rozvědku. Hlídky se obecně omezují na vody na dohled od krymského pobřeží.

Na Krymu vybuchl sklad munice

Válka na Ukrajině

Ministerstvo připomíná, že to je v kontrastu s tak typickou zvýšenou námořní aktivitou Ruska v ostatních mořích v tomto ročním období.

Omezená účinnost Černomořské flotily podle Spojeného království podkopává celkovou ruskou strategii invaze. Částečně proto, že obojživelná hrozba pro Oděsu je nyní z velké části neutralizována.

Znamená to, že Ukrajina může přesměrovat své zdroje a zatlačit na ruské pozemní síly jinde.

Reklama

Výběr článků

Načítám