Hlavní obsah

Čechům zadrženým v Řecku za špionáž hrozí až dvacet let vězení

Atény/Praha

Dvěma Čechům zadrženým pro podezření ze špionáže na řeckém ostrově Limnos hrozí v případě odsouzení pět až dvacet let vězení. Sdělila to ve středu vedoucí českého konzulátu v Aténách Blanka Kovacsová po úterním projednávání případu před prokurátorem. Zadržení ale zatím nebyli obžalováni.

Foto: David Ryneš, Novinky

Limnos

Článek

Prokurátor zatím nerozhodl o podmínkách dalšího zadržování či podmínečného propuštění na případnou kauci a vyžádal si od policie další podrobnosti k případu. Přidělený obhájce zatčených žádal rozšíření šetření o předvolání svědků.

Podle Kovacsové se tak protáhne rozhodování o případné žalobě na několik dní.

Zadržení muži ve věku 28 a 33 let pracují ve firmě vyrábějící počítačové hry Bohemia Interactive. Její nová hra Arma3 se má odehrávat právě na ostrově Limnos. [celá zpráva]

Češi nenatáčeli základny pro hru

Ředitel Bohemia Interactive Marek Španěl potvrdil, že zadržení jsou zaměstnanci jeho firmy. „Můžeme potvrdit, že dva zaměstnanci Bohemia Interactive, naši kolegové a přátelé, byli zatčeni během dovolené na Limnosu. Jediným důvodem návštěvy ostrova bylo poznaní jeho krás.“

Foto: Bohemia Interactive

Ukázka ze hry Arma 3

Popřel tak spekulace, že na ostrově zadržení Češi natáčeli vojenské základny pro hru Arma3.

K tomuto podezření Španěl uvedl: „Bohemia Interactive od svého vzniku v roce 1999 vyrábí svoje hry na základě veřejně dostupných informací. Respektujeme vždy zákon a nikdy nikoho nenabádáme, aby porušoval zákony v jakékoli zemi. Tak je tomu i u Army3." Španěl zároveň vyjádřil naději, že jde v případě zadržení pouze o "nešťastné neporozumění".

Ukázky ze hry Arma 3

V Řecku nejde o první případ zadržených lidí fotografujících či filmujících citlivé objekty bez povolení. Vzhledem k tomu, že šlo vesměs o turisty, kteří si nebyli vědomi závažnosti svého počínání, byli většinou odsouzeni k nízkým podmíněným trestům a finanční pokutě.

O hře Arma3
Herní sága Arma od vývojářského studia Bohemia Interactive je označována za jeden z nejvěrnějších vojenských simulátorů na světě. V pořadí již třetí díl je postaven na detailním bojišti modelovaném na základě reálných geografických dat. Hráč má k dispozici přes 320 kilometrů čtverečních v oblasti Egejských ostrovů.
Děj hry se odehrává uprostřed několikaletého válečného konfliktu, kdy východ bojuje se západem o nadvládu nad Evropou. NATO se snaží odvrátit svoji porážku a v rámci operace Magnitude vyšle malou speciální jednotku zcizit střežené vojenské tajemství. Ta bude muset čelit nejen nebezpečným nepřátelům, ale také obtížným podmínkám a následkům svých rozhodnutí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám