Hlavní obsah

CDU kancléřky Merkelové v zemských volbách neuspěla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Křesťanskodemokratická unie (CDU) dosluhující německé kancléřky Angely Merkelové v nedělních zemských volbách v Bádensku-Württembersku a Porýní-Falci podle odhadů neuspěla a skončila v obou případech druhá. V Bádensku-Württembersku podle televize ARD s 31 procenty vyhráli Zelení, v sousedním Porýní-Falci podle televize ZDF zase sociální demokraté (SPD) s 33,5 procentem hlasů.

Foto: Thilo Schmuelgen, Reuters

Vítěznou SPD v Porýní-Falci vedla do voleb Mala Dreyerová.

Článek

Pokud se odhady potvrdí, bude výsledek z Porýní-Falce nečekaně drtivým vítězství SPD. Průzkumy v této západoněmecké zemi předpovídaly vyrovnaný souboj CDU s mírně favorizovanými sociálními demokraty.

V Bádensku-Württembersku, které se řadí k nejrozvinutějším a nejbohatším spolkovým zemím, potvrzuje odhad ARD předvolební průzkumy. Zisk 31 procent hlasů umožní zemskému premiérovi Winfriedu Kretschmannovi udržet si úřad ministerského předsedy. CDU, které ARD připsala 23 procent, hrozí odchod do opozice, protože Kretschmann nevylučuje vládní koalici se sociálními demokraty a liberály z FDP, kteří podle odhadů získali 12 respektive 11,5 procenta.

V Německu doprovázelo demonstrace proti koronavirovým restrikcím násilí

Evropa

Do zemského sněmu se podle odhadů dostane ještě Alternativa pro Německo (AfD), která je označována za populistickou a krajně pravicovou stranu, získat by mohla 11,5 procenta. Jisté je, že AfD zůstane v opozici, neboť s ní ostatní strany předem odmítly spolupracovat.

CDU: Nebyl to dobrý den

V reakci na povolební odhady, podle kterých konzervativci skončili v obou zemích druzí a výsledkem si oproti roku 2016 pohoršili, generální tajemník Křesťanskodemokratické unie (CDU) Paul Ziemiak prohlásil, že pro stranu dosluhující kancléřky Angely Merkelové to nebyl dobrý den.

"Dnešek pro CDU neskončil dobrým volebním večerem," řekl Ziemiak. Podobně se vyjádřil i konzervativní předseda Spolkového sněmu Wolfgang Schäuble v rozhovoru s televizí ARD. Řekl také, že výsledek se dal očekávat, neboť CDU čelila populárním zemským premiérům.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám