Hlavní obsah

Bývalý slovenský premiér Pellegrini odchází ze strany Směr-SD

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava (Od našeho zpravodaje)

Bývalý slovenský premiér Peter Pellegrini končí v nejsilnější opoziční straně Směr-sociální demokracie. Oznámil to na středeční tiskové konferenci v Banské Bystrici.

Foto: Radovan Stoklasa, Reuters

Slovenský předseda vlády Peter Pellegrini

Článek

Podle Pellegriniho značka Směr postupně ztrácela svůj lesk a důvodem bylo i několik selhání a chyb, které strana a její čelní představitelé udělali.

„Členové se postupně odmítali veřejně hlásit ke straně. Začali jsme ztrácet starosty, kteří už nechtěli kandidovat pod naší značkou, aby si neublížili,“ řekl Pellegrini.

Bývalý premiér označil své rozhodnutí odejít ze strany za jedno z nejtěžších politických rozhodnutí v životě. „Vždy se budu hlásit k tomu, že jsem 20 let strávil ve straně Směr,“ dodal.

Zatím neexistující Pellegriniho strana by podle průzkumu získala 21 procent

Evropa

Spory s Ficem

Pellegrini se dostal do sporu především s předsedou strany Robertem Ficem, kterého před časem vyzval k odchodu. Fico to však odmítl.

Podle agentury Focus, pokud by Pellegrini založil vlastní politický subjekt, nová strana by získala až 21,4 procenta hlasů. Směr by naopak klesl o polovinu na necelých deset procent.

Pellegrini nastoupil do čela vlády v roce 2018 po vraždě novináře Jána Kuciaka a demisi premiéra Fica. V letošních únorových volbách získal Pellegrini mnohem vyšší počet preferenčních hlasů než Fico.

Pellegrini Ficovi: Neděkujeme, odejdi

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám