Hlavní obsah

Zatím neexistující Pellegriniho strana by podle průzkumu získala 21 procent

Právo, Ivan Vilček
Bratislava

Pokud by bývalý slovenský premiér Peter Pellegrini opustil stranu Směr-sociální demokracie a založil by vlastní politický subjekt, nová strana by získala až 21,4 procenta hlasů. Vyplývá to z květnového průzkumu agentury Focus.

Foto: David W Cerny, Reuters

Bývalý slovenský premiér Peter Pellegrini se u lidí těší stále značné popularitě.

Článek

V současnosti nejsilnější opoziční strana Směr-sociální demokracie Roberta Fica by klesla o polovinu na necelých deset procent. V čele by se podle průzkumu těsně udrželo hnutí Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti (OLaNO) premiéra Igora Matoviče. Z vládních stran by se mimo parlament octla strana Za lidi exprezidenta Andreje Kisky.

Výsledky květnového průzkumu agentury Focus
OLaNO21,8%
Strana Petra Pellegriniho21,4%
Směr-sociální demokracie9,6%
Jsme rodina8,8%
Lidová strana Naše Slovensko8%
Svoboda a Solidarita7,1%
Za lidi4,2%

Průzkum se uskutečnil od 14. do 21. května a respondenti odpovídali na otázku: „Pokud by Robert Fico zůstal předsedou Směru, Pellegrini by ze Směru odešel a založil novou politickou stranu, které straně byste dali hlas?“ Agentura Focus oslovila celkem 1011 lidí.

Pellegrini Ficovi: Neděkujeme, odejdi

Zahraniční

„Průzkum ukázal, že Pellegrini má vysokou míru důvěry,“ řekl šéf agentury Focus Martin Slosiarik.

Místopředseda Směru Pellegrini nastoupil do čela vlády v roce 2018 po vraždě novináře Jána Kuciaka a demisi premiéra Fica. V letošních únorových volbách získal Pellegrini mnohem vyšší počet preferenčních hlasů než Fico.

Místopředseda Směru tento týden vyzval Fica k odchodu z čela strany. Fico to odmítl s tím, že není důvod odcházet, ale je připraven změnit své chování.

Výběr článků

Načítám