Hlavní obsah

Bývalý francouzský premiér fiktivně zaměstnával manželku. Čeká ho vězení

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž
Aktualizováno

Francouzský soud v pondělí uznal bývalého premiéra Francoise Fillona a jeho manželku Penelopu vinnými ze zpronevěry veřejných prostředků. Fillon manželku fiktivně zaměstnával jako svou asistentku. Soud mu uložil trest vězení v délce pěti let, z toho tři roky podmíněně. Jeho manželka dostala tříletý podmíněný trest. Oba musejí zaplatit pokutu 375 000 eur (10 milionů korun).

Foto: Michel Euler, ČTK/AP

Bývalý francouzský prezident Francois Fillon a jeho žena Penelope přicházejí k soudu

Článek

Fillon zřídil pro svou manželku místo asistentky, které jí během let vyneslo milion eur z peněz daňových poplatníků, i když na této pozici nikdy nepracovala. Vinen je nejen bývalý předseda vlády, ale i jeho žena tím, že se na podvodu podílela, uvedla stanice Deutsche Welle.

Žaloba požadovala pro Fillona pětiletý trest a pokutu ve výši 375 tisíc eur a pro manželku tříletý podmíněný trest a pokutu ve stejné výši.

Začal soud s bývalým francouzským premiérem

Evropa

Soud vynesl verdikt tři roky poté, co se během předvolební prezidentské kampaně případ provalil.

Na kauzu upozornil v roce 2017 v době kampaně před prezidentskými volbami satirický týdeník Le Canard Enchaine, který napsal, že Penelope pracovala jako Fillonova asistentka od roku 1998 až do roku 2013. Dodal, že jako parlamentní asistenty zaměstnával i dvě ze svých pěti dětí, které za to dostaly nejméně 117 tisíc eur (přes tři miliony korun). Neprokázalo se, že by kdokoli z nich cokoli vykonal. Fillon se za to omluvil. [celá zpráva]

Penelope v rozhovoru v roce 2016, kdy bylo jasné, že Fillon kandiduje na hlavu státu, řekla: „Až doteď jsem nebyla nijak angažovaná do manželova politického života.”

Fillon se původně nechtěl vzdát kandidatury, ale kvůli případu mu tak poklesly preference, že to udělal.

Skandál Fillonovi zlomil vaz, prezidentským favoritem ve Francii je Macron

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám