Hlavní obsah

Bylo toho teď hodně, ještě žiju. Královna promluvila poprvé od referenda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Britská královna Alžběta II., která je na návštěvě Severního Irska, se poprvé od referenda o vystoupení Spojeného království z EU nepřímo vyjádřila k tomu, co se v její zemi v posledních dnech děje. A prokázala přitom svůj smysl pro suchý britský humor. Když se jí severoirský vicepremiér Martin McGuinness zeptal, jak se má, odpověděla mu: „Ještě žiju.”

Foto: Reuters

Britská královna Alžběta II.

Článek

„Měli jsme toho teď hodně. Dělo se toho opravdu hodně,“ dodala královna.

Zda měla na mysli to, že se voliči v hlasování vyjádřili pro odchod z EU, premiér David Cameron podal demisi, libra spadla na rekordní minimum, či že angličtí fotbalisté ostudně vypadli z mistrovství Evropy s Islandem, výslovně neřekla.

Může jít také o únavu z dvou nedávných královských oslav narozenin, podotkla agentura AFP.

Britská královna se na veřejnosti snaží vystupovat neutrálně a k politice se tradičně nevyjadřuje. A když už to udělá, tak nepřímo. Před brexitem unikly jen náznaky, jak o něm Alžběta II. debatovala se svými spolustolovníky. [celá zpráva]

Irové chtějí své referendum

Skotové i Severní Irové ve čtvrtečním referendu hlasovali po setrvání v Evropské unii a po vyhlášení výsledků volby se z obou zemí začaly ozývat hlasy po referendech o nezávislosti.

V Severním Irsku se za vypsání referenda o odtržení od Británie vyslovila strana Sinn Féin vicepremiéra Martina McGuinnesse. Zda byla řeč i o tom, ale někdejší bojovník Irské osvobozenecké armády novinářům neprozradil.

„Mluvili jsme o spoustě věcí, ale o žádné z nich vám neřeknu,“ prohlásil McGuinness.

Související témata:

Foto: Pool, Reuters

Královna Alžběta II.

Foto: koláž Novinky.cz s použitím Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Výběr článků

Načítám