Hlavní obsah

Byl trochu vystresovaný, řekli dva zadržení, kteří po útocích vezli hledaného Abdeslama

Brusel

Dva muži, které belgická prokuratura v souvislosti s pařížskými atentáty obvinila z terorismu, v úterý přiznali, že ráno po útocích ve Francii vyzvedli hledaného Salaha Abdeslama, aby ho zavezli zpět do Belgie. Jakýkoli podíl na teroristických útocích ale Mohammed Amri i Hamaz Attou podle agentury AFP odmítli.

Foto: ČTK/AP

Hledaný Salah Abdeslam

Článek

Do Paříže oba muži údajně vyrazili, "aby vyzvedli přítele". Abdeslam prý „byl trochu vystresovaný“ a moc nemluvil.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Amri a Attou ho vyzvedli údajně kolem páté ráno ve čtvrti Barbès na severu Paříže a zamířili zpět do Bruselu. Policie je na zpáteční cestě třikrát zastavila, ale pokaždé pustila dál.

Dvojice tvrdí, že o zapojení Abdeslama do teroru v Paříži nic netušili. Belgická média nicméně informovala, že policie 27letého Amriho a 21letého Attoua vyšetřuje mimo jiné v souvislosti s nálezem dusičnanu amonného v jejich domě v bruselské části Molenbeek. Krystalická látka používaná v zemědělství jako hnojivo může sloužit také k výrobě výbušnin.

Obhájci obviněných nechtěli tyto informace médií komentovat.

Bratr ho vyzval, ať se vzdá

Belgická policie v sobotu zadržela pro podezření z napojení na pachatele pátečních útoků sedm lidí. Pět z nich v pondělí propustila, včetně Mohameda Abdeslama, jednoho z bratrů hledaného Salaha.

Ten v úterý ve francouzské televizi BFM Salaha vyzval, aby se policii vzdal, aby se mohlo všechno vyjasnit. Na jeho adresu ještě poznamenal, že je to devótní muslim, ale nic nenasvědčovalo tomu, že by to byl radikál.

Třetí z bratrů Ibrahim se v pátek odpálil poblíž pařížského klubu Bataclan. Rodina tvrdí, že určitě nechtěl nikoho zabít. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám