Hlavní obsah

Útok u pařížského stadiónu je stále velkou záhadou

Francouzští vyšetřovatelé stále nemají dostatek informací o okolnostech pátečního útoku u stadiónu Stade de France, kde fotbalové utkání sledoval i prezident François Hollande. Útočit mohly dvě či tři skupiny atentátníků, uvedl premiér Manuel Valls.

Foto: Michel Euler, ČTK/AP

Diváci po explozích u stadiónu Stade de France vběhli na hrací plochu. Policie je tam z bezpečnostních důvodů po utkání nechala několik desítek minut.

Článek

O událostech u stadionu je oficiálně známo jen to, že byla nalezena tři těla sebevražedných atentátníků. Jedním z nich byl Bilal Hadfi, dalším pak Ahmad Muhammad, ačkoli o pravosti tohoto jména panují pochybnosti, neboť nalezený syrský pas může být falešný. Identita třetího útočníka známa není.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Spekuluje se, že útočníků mohlo být i více, ale podařilo se jim uniknout. Některá média s odvoláním na nejmenované vyšetřovatele také uvedla, že se atentátníci na stadión pokoušeli dostat, ale nepodařilo se jim to. Jako důvody jsou zmiňovány zakoupené lístky, ale nevyužité či zásah ostrahy, která si všimla opasku s trhavinou.

Teorii neúspěšného útoku u Stade de France nahrává i fakt, že při výbuších vedle atentátníků zahynul jen jeden člověk. Nejkrvavější byl útok na koncertní síň Bataclan, kde teroristé zabili 89 lidí. Další lidé pak zahynuli při útoku na restaurace a kavárny.

Celkem si teroristické útoky vyžádaly 129 mrtvých a přes 350 zraněných. Podle Vallse se stále nepodařilo několik těl identifikovat. Premiér jejich počet neupřesnil. Z dřívějších oficiálních prohlášení je známo, že totožnost byla určena u více než stovky obětí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám