Hlavní obsah

Nechtěl nikoho zabít, hájí matka jednoho z teroristů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel
Aktualizováno

Ibrahim Abdeslam z bruselské čtvrti Molenbeek byl jedním z útočníků, kteří se v pátek v Paříži vyhodili do povětří. Jeho rodina přesto veřejně prohlašuje, že určitě nechtěl nikoho zabít, i když připouští, že působil “dlouho” ve válečné Sýrii.

Foto: ČTK/AP

Svíčky za oběti v Paříži

Článek

„Určitě to nebyl jeho plán. Skutečnost, že jeho sebevražedný pás explodoval, aniž by (Ibrahim) někoho zabil, mnohé napovídá,“ řekla serveru Het Laatste Nieuws matka 31letého muže, který se odpálil před pařížskou kavárnou Comptoir Voltaire, ale “pouze“ zranil jednoho člověka v okolí.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Dokonce jsme ho viděli dva dny před útoky. Nic nenapovídalo, že mají v plánu provést něco násilného,“ dodali na adresu atentátníků další příbuzní, kteří ovšem připouštějí, že Ibrahim strávil „dlouhou dobu“ ve válečné Sýrii.

Kromě Ibrahima jsou v podezření i dva jeho bratři. Mohameda policie po výslechu propustila. Po Salahovi, který útočníky do Paříže vezl v pronajatém autě, vyšetřovatelé pátrají.

„Opravdu nás překvapilo, že se zapojil i Salah. Ibrahim byl jiný. Viděli jsme, že byl radikalizován, přinejmenším částečně. Ale natolik, že bychom si kdy pomysleli, že by spáchal něco tak krutého,“ řekl jeden z příbuzných a další dodal: „Možná, že mu výbušniny explodovaly předčasně a náhodou. Možná to bylo kvůli stresu“.

Kouřil, pil a chodíval tančit

Ibrahim ještě loni provozoval v Bruselu kavárnu Les Beguines. Svědci britskému listu The Daily Telegraph řekli, že s ním hrávali karty, přičemž majitel je nechal kouřit hašiš a popíjet alkohol.

„Hrávali jsme s Ibrahimem karty, smáli jsme se a vtipkovali. S každým se bavil a byl velmi štědrý. Dal jsem si drink a on mi řekl: nemusíš platit,“ popsal jeden muž ze sousedství, který dodal, že podnik navštěvoval i Ibrahimův bratr Salah.

Ibrahim chodil na diskotéky, nebránil se alkoholu, kouřil. Loni s tím ale přestal. Kavárnu mezitím zavřel.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám