Hlavní obsah

Budeme bránit své zájmy. Rusko varuje USA před válečným konfliktem v Černém moři

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Rusko považuje vyslání amerických torpédoborců do oblasti Černého moře v době rostoucího napětí poblíž rusko-ukrajinské hranice za provokaci, která zvyšuje riziko válečného konfliktu. V úterý před tím varoval náměstek ministra zahraničí Sergej Rjabkov. Američanům vzkázal, ať se od ruského pobřeží a od Krymu raději drží dál.

Foto: US Navy, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Jakékoli hrozby posilují přesvědčení Moskvy, že se ubírá správnou cestou. Že jsou USA naším protivníkem a dělají vše, aby podlomily ruské pozice na mezinárodní scéně," uvedl Rjabkov.

O vyslání dvou válečných plavidel do Černého moře informovaly Spojené státy minulý týden Turecko. Dorazit mají v následujících dnech.

„Před patnácti dny nám byla poslána diplomatickými kanály nóta, že dvě americké lodě by měly proplout do Černého moře na základě konvence z Montreaux. Lodě zůstanou v Černém moři do 4. května,“ uvedlo turecké ministerstvo zahraničí podle agentury Reuters. Konvence z Montreaux z roku 1936 umožňuje Turecku kontrolovat Dardanely a Bospor a omezuje přístup zahraničních válečných lodí. Rozhodnutí o proplutí se musí vydávat do dvou týdnů.

USA vyšlou do Černého moře válečné lodě kvůli napětí mezi Ruskem a Ukrajinou

Evropa

Turecké oznámení přišlo krátce poté, co zástupce amerického ministerstva obrany sdělil stanici CNN, že Spojené státy zvažují v příštích týdnech vyslat své válečné lodě do Černého moře, aby daly najevo podporu Ukrajině během napětí na její východní hranici, kam Rusko přesunulo početné síly. Kyjev se obává, že by Rusko mohlo chtít oblast obsadit.

Představitel amerického ministerstva obrany současně sdělil CNN, že americké námořnictvo dále vysílá svá průzkumná letadla nad Černé moře, aby monitorovala ruské námořní aktivity a pohyb ruských vojáků na Krymu.

Napětí na hranicích

Napětí v Donbasu v posledních týdnech stoupá. Kyjev v minulých dnech bil na poplach kvůli soustřeďování ruských vojsk u hranic s Ukrajinou a varoval před rizikem ruské „ozbrojené agrese” pod záminkou ochrany ruskojazyčných obyvatel Donbasu, Rusko naopak obviňuje Kyjev z provokací.

Neodvádějte mladíky na frontu, žádají Ukrajinci

Zahraniční

Rjabkov v úterý v této souvislosti ujistil, že Moskva hodlá nadále bránit ruskojazyčné obyvatele části východoukrajinského Donbasu, ovládané proruskými separatisty od jara 2014. Rusko tak chce postupovat navzdory americkému varování, že zaplatí „vysokou cenu za počínání na východě Ukrajiny”. „Prostě bráníme své zájmy, zájmy našich občanů, ruskojazyčného obyvatelstva. Nadále je budeme bránit,” prohlásil náměstek podle agentury TASS.

Ukrajina od ruské anexe Krymu a propuknutí ozbrojeného konfliktu v Donbasu na jaře 2014 obviňuje Rusko z agrese a okupace ukrajinských území, i když Moskva přímé zapojení do konfliktu popírá. Boje si dosud vyžádaly více než 13 tisíc mrtvých.

Reklama

Výběr článků

Načítám