Hlavní obsah

Buckinghamský palác čelí nařčení, že mlžil o zdravotním stavu Alžběty II.

– Londýn

Buckinghamský palác je terčem kritiky kvůli způsobu, jakým informoval o zdravotním stavu 95leté královny Alžběty II. Uvedl totiž, že se ve středu po noci strávené v nemocnici vrátila na hrad Windsor. Téhož odpoledne ale byla na soukromé klinice v Londýně, což palác přiznal až o den později.

Foto: Frank Augstein, ČTK/AP

Britská královna Alžběta II.

Článek

Řada britských komentátorů teď spekuluje nad tím, zda tím Buckinghamský palác nepodkopává důvěru u veřejnosti.

Server Daily Mail upozorňuje, že i po odjezdu Alžběty II. do Nemocnice krále Edwarda VII. v Londýně na Windsoru oproti zvyklostem nadále vlály královské standarty, které se vyvěšují jen za přítomnosti panovnice.

Královna Alžběta II. je po noci v nemocnici zpátky na hradě Windsor

Evropa

Toto nařčení ale Buckinghamský palác odmítl s tím, že Windsor zůstal rezidencí královny i přes pobyt v nemocnici, „protože standarta se nepřesouvá na každou budovu, kterou královna navštíví“.

S tím nesouhlasí komentátor a královský zpravodaj BBC Nicholas Witchell: „Novináři a veřejnost nedostali úplnou informaci. Problém, jak já to vidím, je v tom, že fámy a dezinformace se vždy šíří bez řádných, přesných a důvěryhodných informací.“

Pětadevadesátiletá britská královna se na veřejnosti po letech objevila s hůlkou

Koktejl

Další komentátor Peter Hunt dodal, že se jednalo o nepovedený pokus utajit pobyt v nemocnici. Uvedl, že důvěra médií v komunikaci Buckinghamského paláce byla „bolestně otestována“, přičemž palác si podle něj nemůže v současné době dovolit ztracení důvěry.

Úředníci v Buckinghamském paláci jsou obecně neochotní poskytovat detaily ohledně pobytů členů královské rodiny v nemocnicích, protože ctí jejich soukromí. Přesto ale veřejnost pravidelně o takových věcech informuje, protože zdraví panovníka má ústavní význam.

Pocta zavražděnému poslanci: Královna Alžběta učinila mimořádný krok

Zahraniční

Zjištění, že Alžběta II. musela přes noc zůstat v nemocnici – poprvé po osmi letech – vyvolalo u veřejnosti starosti o její zdravotní staví.

„Média uvedli v omyl. Myslím, že chtěli královnu chránit, protože si nepřála povyk, ale jejich informace byly zavádějící,“ uvedla expertka na královskou rodinu Ingrid Sewardová.

Hledání rovnováhy

Nad otázkou, jak informovat veřejnost o zdravotním stavu královny, se zamýšlel také šéfredaktor Majesty magazine (Královský časopis) Joe Little.

„Královna má právo na zachování určitého soukromí, ale na druhou stranu je to hlava státu. Opravňuje nás to ale vědět její diagnózu? Je složité najít správný balanc, aby byly všechny strany spokojené,“ vyslovil se.

Královna Alžběta ruší program, lékaři jí nařídili odpočinek

Zahraniční

Alžběta II. na doporučení lékařů zrušila plánovanou návštěvu Severního Irska, aby si po náročném programu na pár dnů odpočinula. Buckinghamský palác naposledy informoval o tom, že se ve čtvrtek kolem oběda vrátila na Windsor a je v dobrém rozpoložení, a dokonce se věnovala lehčím povinnostem.

Problémy ohledně informování o zdraví veřejných činitelů řeší i Česká republika. Prezident Miloš Zeman leží v Ústřední vojenské nemocnici od 10. října, ale kancelář o jeho zdravotním stavu podává jen velmi mlhavé či zavádějící informace. Zdůvodňuje to tím, že nemá prezidentův souhlas.

Zemanův zdravotní stav se mírně zlepšil

Domácí

Královna, která příští rok oslaví 70 let od nástupu do funkce, veřejně naposledy vystoupila v úterý, kdy na hradě Windsor pořádala recepci za účasti spoluzakladatele americké softwarové společnosti Microsoft Billa Gatese či britského premiéra Borise Johnsona.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám