Hlavní obsah

Pocta zavražděnému poslanci: Královna Alžběta učinila mimořádný krok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Obyvatelé Southendu se dočkali, jejich domov povýší ze statusu „město” na „velkoměsto” (angl. city). Na návrh premiéra Borise Johnsona o tom rozhodla britská panovnice Alžběta II. Dlouholetým poslancem za Southend byl Sir David Amess, který byl v pátek ubodán k smrti.

Foto: Reuters

Královna Alžběta II.

Článek

O rozhodnutí královny informoval v pondělí britskou sněmovnu přímo Johnson, podle kterého Southend konečně získá „status, který si bezpochyby zaslouží”.

„Skutečnost, že Sir David strávil skoro 40 let ve sněmovně, ale ani jeden den v ministerském křesle, naprosto vypovídá o tom, co pro něj bylo prioritou,” řekl Johnson.

Britský premiér připomněl, že Amessově pozornosti nikdy neunikl jediný úspěch, kterého by dosáhl obyvatel Southendu. „Pokaždé našel způsob, jak ho použít ve snaze zajistit tomuto významnému městu status velkoměsta,” pokračoval Johnson.

Sir David Amess byl zvolen do sněmovny v roce 1983 ve volebním obvodě Basildon, v roce 1997 ale „přesídlil” do obvodu Southend West, kterému sloužil až do své smrti.

Útočník pobodal britského poslance Davida Amesse, ten zemřel

Evropa

Po dobu svého působení ve sněmovně se opakovaně zasazoval o to, aby se Southendu dostalo povýšení. „Byl to Pan Southend,” řekla po jeho smrti ministryně vnitra Priti Patelová.

Molo, letiště a fotbal

Amessův kolega James Duddridge, který ve sněmovně reprezentuje druhou část Southendu, za královnin krok poděkoval.

Obyvatelé Southendu si podle něj nepřejí, aby si svět jejich město pamatoval jako místo, kde byl Sir David zavražděn, ale aby si jej pamatoval pro „jeho rysy, jako je molo, letiště a fotbal”.

Konzervativního poslance ubodal syn somálského diplomata. Chtěl zabít politika

Evropa

Status velkoměsta (angl. city status) může udělovat pouze britský monarcha. V současnosti se jím může pyšnit 69 měst ve Spojeném království –⁠ 51 v Anglii, sedm ve Skotsku, šest ve Walesu a pět v Severním Irsku.

Ačkoli se s ním dnes už nepojí žádná zvláštní práva, status velkoměsta může být známkou prestiže a místní hrdosti stejně jako možností pro přilákání nových turistů a podpořit tím tak lokální ekonomiku.

Reklama

Výběr článků

Načítám