Hlavní obsah

Brusel vyhlásil nejvyšší stupeň ohrožení, policie našla výbušniny i chemikálie

• Aktualizováno

Belgie v sobotu nad ránem zavedla v hlavním městě Bruselu nejvyšší stupeň pohotovosti kvůli hrozbě teroristických útoků. Podle premiéra Charlese Michela bylo opatření zavedeno na základě zcela konkrétní informace, že by v metropoli mohlo dojít k útoku stejné povahy jako v Paříži. Na bruselském předměstí Molenbeek byl při razii nalezen arzenál zbraní včetně chemikálií.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

V Bruselu platí nejvyšší stupeň protiteroristické pohotovostiVideo: Reuters

 
Článek

Předseda vlády po zasedání bezpečnostní rady státu uvedl, že panují obavy, že "by několik osob se zbraněmi a výbušninami mohlo zahájit útok... možná na několika místech".

"Vyzýváme veřejnost, aby nepropadala panice a zůstala klidná. Přijali jsme opatření, která jsou nezbytná," dodal.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Deník La Capitale spekuluje, že by vyhlášení nejvyššího stupně ohrožení mohlo souviset s arzenálem zbraní, mezi kterými nechyběly výbušniny a chemikálie, jež byly nalezeny během policejní razie na předměstí Bruselu Molenbeek. Zatím není známo, zda byli zadrženi nějací podezřelí.

Zavřeno metro

V sobotu ráno byly v Bruselu na důležitých místech rozmístěny těžce vyzbrojené policejní a vojenské hlídky. Střeženy jsou rovněž instituce EU, které v belgické metropoli sídlí.

Koordinační analytické centrum OCAM při belgickém ministerstvu vnitra rozhodlo o vyhlášení čtvrtého, nejvyššího stupně nebezpečí, které představuje "vážné až bezprostřední" ohrožení, po "novém zhodnocení situace". Třetí stupeň, který odpovídá "možnému až pravděpodobnému" ohrožení, platí pro zbytek země.

V Bruselu je z rozhodnutí úřadů na celý den uzavřeno metro, hromadná povrchová doprava naopak jezdí normálně, s výjimkou tramvajových linek vedoucích pod zemí. Opatření se týká i víkendových fotbalových zápasů, které byly zrušeny.

Opatření následuje několik hodin poté, co byl obviněn z terorismu třetí člověk zadržený v Belgii v souvislosti s krvavými útoky, které se odehrály před týdnem v Paříži a které si vyžádaly 130 obětí na životech. Vyšetřování ukázalo, že atentáty měly vazbu i na síť islámských extremistů v Belgii.

Hledají i Abdeslama

Policie rovněž intenzivně pátrá po Salahu Abdeslamovi, který se na teroristických útocích údajně rovněž podílel a zřejmě se po nich vrátil do Bruselu. Policie ho prý cestou zastavila, ale nezadržela. [celá zpráva]

Kvůli nebezpečí, které tento muž představuje, už bylo zrušeno přátelské fotbalové utkání mezi Belgií a Španělskem a podle úřadů budou odloženy i zápasy plánované na tento víkend.

OCAM popsal situaci v Bruselu jako "vážnou a bezprostřední hrozbu, která vyžaduje přijetí zvláštních bezpečnostních opatření, jakož i konkrétní doporučení pro obyvatelstvo". Úřad vyzval obyvatele belgického hlavního města, aby se vyhýbali "místům s vysokou koncentrací lidí", zejména "koncertům, významným událostem, vlakovým nádražím a letištím, hromadné dopravě a přeplněným nákupním střediskům".

OCAM rovněž vyzvalo obyvatele, aby ozbrojeným složkám usnadňovali bezpečnostní kontroly.

Naposledy byl nejvyšší stupeň pohotovosti vyhlášen na celém území Belgie od prosince 2007 do ledna 2008, a to poté co policie zadržela 14 osob, které měly v plánu vysvobodit vězněného teroristu. Kvůli opatření byly například omezeny silvestrovské oslavy. Brusel byl tehdy ochuzen o tradiční ohňostroj.

Reklama

Výběr článků

Načítám