Hlavní obsah

Britové volali na pomoc spojence kvůli cizí ponorce u Skotska

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

S prosbou o pomoc při pátrání po neznámé ponorce u pobřeží Skotska se na své spojence z NATO před týdnem obrátilo britské ministerstvo obrany. Uvedl to server Aviation Week.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Partneři z NATO asistovali při operaci námořního hlídkovacího letounu ze základny RAF Lossiemouth. Podrobnosti o námořních operacích nesdělujeme,“ uvedla ke zprávě britská obrana.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Podle magazínu Aviation Week zahlédli Britové ve vodách západně od Skotska periskop ponorky. Není ale jasné, zda se plavidlo nacházelo v jejich nebo mezinárodních vodách. Podle zmíněného magazínu to bylo v místech, kde se obyčejně vynořují britské ponorky ze základny ve Faslane.

S pátráním měla pomáhat francouzská, americká a kanadská letadla. Britové museli žádat o pomoc, protože v rámci rozpočtových škrtů v roce 2010 zrušili program specializovaných hlídkovacích letů nad mořem Nimrod.

Agentura Reuters připomněla, že podobně po neznámém plavidle před nedávnem pátralo Švédsko. To mělo podezření na přítomnost ruské ponorky ve svých vodách, podobně jako tomu bývalo v dobách studené války. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám