Hlavní obsah

Británie a Francie hlásí komunitní přenos omikronu a zpřísnění opatření

Londýn/Paříž

V Británii už se varianta koronaviru omikron potvrdila u 336 lidí, z nichž někteří necestovali mimo Británii. Nákaza omikronem se tedy po Británii šíří komunitně, uvedl v pondělí britský ministr zdravotnictví Sajid Javid. Komunitní šíření u čtyř nakažených potvrdil i francouzský ministr zdravotnictví Olivier Véran.

Foto: Loren Elliott, Reuters

Ilustrační foto

Článek

V Anglii se variantou omikron nakazilo 261 lidí, ve Skotsku 71 a ve Walesu čtyři. Doba mezi samotnou nákazou a okamžikem, kdy může infikovaný nakazit další osobu, je podle Javida kratší, než se původně předpokládalo. To podle něj ospravedlňuje zavedení přísnějších kontrol na hranicích, které v Británii začnou platit v úterý brzy ráno.

U omikronu je třikrát vyšší riziko reinfekce, obávají se v JAR

Svět

Pro cestu do Británie bude od úterní 5:00 SEČ povinný negativní výsledek PCR testu (nebo antigenního) i pro očkované cestující ze zemí, které nejsou na britském seznamu rizikových červených zemí. Test musí podstoupit nanejvýš 48 hodin před cestou.

Nakažlivější určitě, nebezpečnější snad ne

Francie dosud zaznamenala 25 případů varianty omikron, z toho 21 lidí se nakazilo v zahraničí, nejčastěji na jihu Afriky, kde tuto novou variantu identifikovali poprvé.

„Z dosavadních vědeckých poznatků vyplývá, že je omikron nakažlivější než varianta delta, která byla nakažlivější než ty předchozí," uvedl Véran. „Naštěstí ovšem nic nenaznačuje, že by byl omikron nebezpečnější," dodal ministr na tiskové konferenci.

Omikron se může stát vánočním dárkem celému lidstvu a utnout pandemii, říká německý expert

Svět

Incidence ve Franci je 430 nakažených na 100 tisíc obyvatel, u dětí na prvním stupni škol je to 665. Právě na tuto skupinu míří jedno z nově zavedených opatření - povinné nošení roušek během přestávek, omezení sportovních a jinak kontaktních aktivit ve školách, oddělování tříd v jídelnách a uzavření třídy, pokud jsou v ní tři případy nákazy.

Premiér Castex připomněl výhody očkování a pochválil ty, kteří už si přišli pro posilující dávku. Lidé nad 65 let si mohou ve Francii přijít pro posilující dávku bez předchozího objednání. Vedle očkovacích center pomáhá s vakcinací i 60 tisíc zaměstnanců ve zdravotnictví. Vakcínu může podat i praktický lékař, lékárník nebo porodní asistentka.

Šéf Pfizeru: Posilující dávky budou každý rok

Koronavirus

Jako další opatření Francie od pátku na čtyři týdny zavře diskotéky, pro jejich majitele chystá odškodnění. Ve všech oborech, kde je to možné, vláda doporučuje práci z domova nejméně dva dny v týdnu a omezení osobních schůzek i vánočních večírků.

„Bude více kontrol dodržování pravidel. Ale lidé nesmí mít strach z policie, ale z viru," uvedl premiér Castex.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám