Hlavní obsah

Brexit hodil klacky pod nohy evropským studentům

– Londýn
Právo, Daniel Drake

Od příštího roku Spojené království definitivně zpřetrhá dosavadní vazby s Evropskou unií. Zanikne volný pohyb pracovníků a brexit se dotkne i evropských studentů, kteří by v Británii chtěli studovat. Osud vzdělávacího programu Erasmus zůstává nejasný.

Foto: Hannah McKay, Reuters

Oxfordští studenti při promoci.

Článek

Počet Čechů pobývajících ve Spojeném království se za posledních deset let zdvojnásobil. Při sčítání lidu v roce 2011 jich bylo asi 39 tisíc, dva roky poté vykázal britský statistický úřad údaj 45 tisíc. Podle nejnovějšího odhadu českého velvyslanectví v Londýně se počet českých občanů dlouhodobě pobývajících v Británii pohybuje mezi 80 až 100 tisíci osob.

Pokud se občané do 30. června 2021 nezaregistrují, hrozí, že se stanou nelegálními migranty.
Česká ambasáda v Londýně

Od příštího roku budou muset zájemci o práci na území Spojeného království splnit několik podmínek, které podle tamního ministerstva vnitra z trhu odstraní nekvalifikované pracovníky.

Za splnění jednotlivých podmínek lze celkem získat 120 bodů. Kdo dosáhne alespoň 70, může v Británii pracovat. Tři kritéria musí ale splnit každý uchazeč: mluvit anglicky, mít dostatečné vzdělání (minimálně maturitu) a nabídka práce musí přijít od vládou schváleného zaměstnavatele.

Konec sběračů jahod a barmanů? Británie chce už jen kvalifikované pracovníky z EU

Evropa

Kabinet premiéra Borise Johnsona na webových stránkách ujišťuje, že se nový systém nebude týkat unijních občanů, kteří ve Spojeném království už žijí nebo se tam usadí do 31. prosince 2020. „Ti si mohou do 30. června 2021 zažádat o status usedlíka,“ stojí v prohlášení. Žádost je zdarma.

„Pokud občané do tohoto data registraci neprovedou a nezískají příslušný pobytový status, riskují, že se od 1. 7. 2021 mohou stát nelegálními migranty,“ upozorňuje mluvčí české ambasády v Londýně Ondřej Hovádek. Zároveň podotýká, že se nová migrační pravidla budou týkat všech stejně.

Studenti

V Británii studuje asi 143 tisíc studentů ze zemí Evropské unie. „Na studenty, kteří ve Spojeném království již pobývají nebo budou pobývat do 31.12. 2020, se nová migrační (bodová) pravidla nevztahují, na tuto skupinu se aplikují pravidla EU označená jako Settlement Scheme,“ vysvětluje Hovádek.

Foto: Cambridge University, .

Cambridgeská univerzita.

Pokud ale student přijede do Spojeného království až po 1. lednu 2021, čekají ho změny. V případě, že začne svůj obor studovat před 31. červencem, bude mít sice jiný imigrační status, ale bude platit stále stejné školné, jako platí britští studenti. Stejné nastavení bude platit i pro studentské půjčky.

Pokud ale dotyčnému začíná studium až po 1. srpnu, bude muset platit vyšší školné, než bývalo zvykem dosud. Každá univerzita si částku pro studenty z unijních zemí stanoví sama.

Brexit: Desítky tisíc Čechů na ostrovech se ještě nezaregistrovaly

Zahraniční

„Pro občany EU bude pobyt do šesti měsíců možný bez víza, pak by bylo potřeba zažádat o vízum,“ sdělila Právu britská ambasáda v Praze. To platí jak pro studenty, tak pro běžné turisty. Podle informací Britské rady (British Council) bude studenty žádost o vízum stát 348 liber (10 225 Kč).

Erasmus a brigáda

Jak to bude s oblíbeným programem Erasmus, zatím není jisté. Letošního programu univerzit EU na výměnu studentů a vyučujících, který končí v prosinci 2020, se britské univerzity ještě účastnily. Zda budou moci čeští studenti vyjet na pár měsíců do Británie i nadále, závisí pouze na vyjednávání premiéra Borise Johnsona s jeho evropskými protějšky.

Je běžné, že si student z Evropské unie chce v nákladné Británii během studia přivydělat. Doposud v tom nebyl problém, stačilo obdržet takzvané číslo národního pojištění (National Insurance Number), které v Británii potřebuje každý pracovník.

Johnson: Británie by se měla připravit na budoucnost bez dohody

Zahraniční

Britské ministerstvo vnitra Právu potvrdilo, že tato možnost pro studenty nezanikne. Záviset však bude na úrovni studia a typu vzdělávací instituce. Vysokoškolský student bude po dobu akademického roku moci pracovat maximálně 20 hodin týdně, středoškolský 10. V době prázdnin omezení neplatí.

Reklama

Výběr článků

Načítám